2024. április 26. - Ervin

Szinpad a Sirályban

Színváltások címmel az ötven éve alakult Egyetemi Színpad tiszteletére tartanak rendezvénysorozatot vasárnaptól a budapesti Sirály kulturális központban. Az Egyetemi Színpadok Jubileumi Szemléjének programját Deme László, a Sirály sajtóreferense és Horvát
2007. november 16. péntek 21:19 - Hírextra
A helyszínen november 18-án, 19-én és 20-án egyetemi színjátszók mutatkoznak be, vetítéseket tartanak a régi, mára megszűnt Egyetemi Színpad archívumából és a közönség az Universitas Együttes működését bemutató, Színpad a kápolnában című kiállítást is láthatja.

A programsorozatot november 21-én jubileumi rendezvény zárja a Merlin Nemzetközi Színházban.
Az egyetem közleményében kiemelte: a szervezők célja, hogy méltó módon megemlékezzenek a múltról, s megmutassák, az önálló egyetemi kultúra ma is létező fogalom.

Az intézmény tájékoztatása szerint a Sirályban hat színházi műhely és egy irodalmi alkotócsoport mutatkozik be nyolc produkcióval, kilenc fellépés alkalmával és 83 fellépővel. Az érdeklődők délutánonként az Egyetemi Színpadról láthatnak dokumentumfilmet, részleteket az egykori előadásokból.

A programok vasárnap délután kezdődnek: először vetítést tartanak, majd a Tátika Dráma Klub (ELTE Társadalomtudományi Kar) Eugene Ionesco A kopasz énekesnő, míg a Feleselők Színpad (Veszprém) Szilágyi Andor A bárány megkísértése és Gogol Az őrült naplója című darabját adja elő. A nap utolsó előadása a Vérrokonok Csoport (ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar) bemutatkozása, Örkény István Vérrokonok című művével.

A rendezvény második napján a Célpont Irodalmi Alkotócsoport "Egész lenni magammal" címmel tart felolvasóestet, a Tátika Dráma Klub Ionesco darabját angol nyelven adja elő, majd az Ars gaudendi gratia (ELTE) Karinthy Komédiák címmel mutatja be produkcióját.

A harmadik napon, kedden délután a Radikális Szabadidő Színház (ELTE Bölcsészettudományi Kar) Rakovszky Zsuzsa versei ihlette, Zsiráfivóhely című előadásának nyilvános főpróbáját láthatja a közönség, végül a Hetényi/14 "Vérnásszertartás" címmel a Federico García Lorca műve alapján készült produkciót mutatja be.

A jubileumi záróműsorban fellép az ELTE BTK Zenei Tanszékének Pro Musica Hungarica Vegyeskara, az "Eötvös" Művészeti Együttes Egyetemi Koncertzenekar Baross Gábor vezényletével, valamint az ELTE Néptáncegyüttes.

A rendezvényen kihirdetik az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat drámaíró-pályázatának eredményét, amelyre 22 mű érkezett, majd az egyetemi színjátszás múltjáról és mai szerepéről beszélgetnek az Egyetemi Színpad egyes korszakainak jeles képviselői: Nánay István, Jordán Tamás, Vasy Géza, Puskás Tamás, Répássy András, Katona Imre, Formanek Csaba. A fesztivált a Zsiráfivóhely című előadás bemutatója zárja.

Ötven évvel ezelőtt, 1957. szeptember 30-án nyitotta meg kapuit az Egyetemi Színpad, amely friss szellemiségével, művészeti sokszínűségével rövidesen a budapesti értelmiség legfontosabb szellemi központjává vált. Ruszt József 1961-ben alapította meg az Universitas Együttest, amelynek előadásai a magyar színházművészet emlékezetes eseményei közé tartoztak. Az Egyetemi Színpadon működött filmklub volt a Balázs Béla Stúdió elődje.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását