2024. május 4. - Mónika, Flórián

Jót tesz a böjt az ereknek

Azoknak, akik rendszeresen böjtölnek, kisebb az esélye arra, hogy koszorúér-betegséget, infarktust kapjanak, mint azoknak, akik nem tartanak időnként ételmentes napot - közölte Benjamin Horne amerikai kutató egy tudományos kongresszuson.
2007. november 16. péntek 19:30 - Hírextra
Az amerikai szívgyógyász-társaság idei, floridai ülésén elhangzott előadásban elhangzott, hogy a vizsgált személyek legnagyobb része mormon volt, akik vallásuknak megfelelően minden hónap első vasárnapján 24 órán át nem esznek. A kutatók a tanulmány első részében több mint 4600, egészségügyi nyilvántartásban szereplő ember egészségi állapotát mérték fel és az eredményt egybevetették azok vallási szokásaival.

A teljes csoportból azok, akik nem voltak mormonok és ennek megfelelően a rendszeres böjtölést sem végeztek - 1467 személy -, gyakrabban kaptak koszorúér-betegséget, mint a mormon vallásúak. A rendszeres böjtölés a szívbetegség kockázatát 19 százalékkal csökkentette.

A megfigyelés második része úgy történt, hogy 515 beteget, akiknél koszorúér-betegség gyanúja miatt szívkatéteres vizsgálatot végeztek, arról is megkérdezték, milyen vallásúak és hogyan táplálkoznak. Kiderült, hogy azok, akik vallásos hittől függetlenül, de keveset ettek és rendszeresen böjtöltek, 8 százalékkal ritkábban kaptak koszorúér-szűkületet, mint a bőségesen táplálkozók.

Azt, hogy Salt Lake City-ben és környékén, ahol az amerikai mormonok többsége él, lényegesen ritkább a szívinfarktus, már évtizedekkel ezelőtt észlelték. Az akkori megfigyelések eredményeit a szívgyógyászok általában azzal magyarázták, hogy a mormon vallás tiltja a dohányzást és ezzel az érbetegségek egyik fontos kockázati tényezője ezekben a közösségekben nem veszélyezteti az embereket.

Az előadást követő vitában többen emlékeztettek arra, hogy állatkísérletek is jelezték: a kalóriabevitel 20-30 százalékos csökkentésére az életkilátások javulnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását