2024. április 25. - Márk

Az áldozópap kiállítása

Szilárdfy Zoltán katolikus pap, tanár, művészettörténész műgyűjteményéből látható kiállítás péntektől a budapesti Iparművészeti Múzeumban. Szilárdfy Zoltán sokszínű gyűjteményéből a múzeum első emeleti, úgynevezett Gyűjtők vitrinjében mutatnak be reprezen
2007. november 16. péntek 18:01 - Hírextra
Miklós Léna sajtóreferens tájékoztatása szerint a mintegy harminc kiválasztott mű - többségük a XVII-XVIII. századból származó darab - mind az ikonográfiai témák, mind pedig a műfajok sokszínűsége tekintetében pontos keresztmetszetet ad a gyűjteményről, miközben betekintést enged a barokk kor mindennapjait és valamennyi társadalmi rétegét átjáró vallásos gyakorlatba.

A munkák közül néhány kiállításokon és különböző publikációkban már szerepelt, ám ritkán látható a szélesebb közönség számára.

Szilárdfy Zoltán 1937. november 6-án született Budapesten. Teológiai tanulmányait a Szegedi Hittudományi Főiskolán végezte. Tizenkét év kápláni szolgálat után, 1973-tól 1993-ig Káloz község lelkipásztora volt. 1981-ben művészettörténész diplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, 1985-ben elnyerte az egyetemi doktori címet. 1989-től a Magyar Képzőművészeti Főiskolán a keresztény ikonográfia óraadó tanára. Kutatási területe a keresztény kultusztörténet és ikonográfia, különösképpen az ókor és a barokk évszázadai.

Számos tanulmánya, előadása és rövidebb írása jelent meg különböző szakfolyóiratokban, kiállítási katalógusokban, lexikonokban, valamint konferencia-kötetekben.

Szilárdfy Zoltán 1984-ben jutalomdíjat alapított, amelyet minden évben az ELTE azon végzős művészettörténész-hallgatója nyerhet el, aki a legjobb szakdolgozatot írta a keresztény ikonográfia tárgykörében.

A gyűjteményének anyagából összeállított kiállítás januárig látható az Iparművészeti Múzeumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását