2024. április 23. - Béla

Laczó István emléklemez

A magyar operaénekesek legjobbjainak állít emléket archív felvételek korszerűsítésével a Discorara Kiadó. A sorozat legfrissebb kiadványa az In memoriam Laczó István című CD, amelyet csütörtökön mutattak be Budapesten, a Magyar Állami Operaházban.
2008. január 23. szerda 13:50 - Hírextra
Szomolányi Gy. István, a Discorara alapító-vezetője elmondta, hogy Laczó István a magyar operajátszás aranykorának egyik kiemelkedő egyénisége volt.

Hozzátette: a zenekultúrájára büszke Magyarországon rendkívül kevés jól szerkesztett és minden lehetséges forrásból merítő, dokumentált vokális archív CD jelenik meg, nemzetközi összehasonlításban sereghajtók lettünk.

Mint mondta, Laczó és kortársai klasszisát csak a labdarúgó aranycsapatéhoz lehet hasonlítani. Laczó István szokatlan jelenség a magyar operakultúra történetében, a legszebb magyar tenorhangok egyike - véli Szomolányi Gy. István. A művészportré CD azonban nemcsak róla, hanem családjáról is szól, hiszen felesége, Zsögön Lenke sikeres operaénekesnő volt, s lányuk, Ildikó is szülei hivatását választotta.

Laczó István 1904. szeptember 16-án Szombathelyen született. Építészmérnöki diplomát szerzett, majd részt vett Európa első fedett uszodájának, a margitszigetinek a megalkotásában. Szakmai tevékenysége Olaszországba és a Vatikánba szólította, ahol munkája mellett énektanulmányokat folytatott a római Accademia di Santa Cecilián.

Felfigyelt rá az operaszerző Mascagni, ajánlására felvették a budapesti Zeneakadémiára, ahol Székelyhidy Ferenc növendékeként szerzett 1935-ben - 2 év alatt - operaénekesi diplomát. Szerződtette az operaház: 1935. december 14-én debütált a Toscában Cavaradossiként.
Pályája üstökösszerűen indult, egymás után énekelte a legnehezebb tenorszerepeket. Mérnöki pontossággal vezetett művészi naplójából tudható, hogy 24 operában 27 szerepet énekelt 744 alkalommal, ezek között 131 alkalommal Manricót és 122 alkalommal Caniót. További szerepei között volt A rózsalovag Énekese, Bánk bán, Hunyadi László, Radames, Turiddu, a Mantuai herceg, Arnold, Alvaro, Don José, Enzo, Pinkerton és Kalaf.

Nemzetközi karrierje során 1948 októberében Perugiában Karl Böhm vezényletével Ha:ndel Samsonjának címszerepét énekelte, 1949 elején a nápolyi San Carlóban nagy sikerrel alakította Pinkertont (Giuseppe Taddei, Vittorio Gui) és Kalafot. A Turandotban Maria Callas partnere volt, ő az egyetlen magyar énekes, aki Callassal főszerepet énekelt.

Laczó István 1961. október 13-án Manrico szerepében ünnepelte negyedszázados operaházi tagságát. Betegsége miatt búcsúzott a színpadtól 1963-ban, 1965. szeptember 27-én hunyt el Budapesten.

Mihályi Endre az operaház marketing és kommunikációs igazgatója elmondta, hogy szeretnének egy hangarchívumot létrehozni, amelynek felvételei az intézmény honlapján keresztül is meghallgathatók lennének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását