2024. április 25. - Márk

A dízel betegít

A dízelmotorokból kiáradó füst belégzése fokozza a vér alvadékonyságát, és ha valaki szív- vagy érbeteg, infarktust vagy szélütést válthat ki - állapították meg több egyetemi kutatóközpontban.
2007. november 16. péntek 16:33 - Hírextra
Andrew Lucking és munkatársai Edinburgh-ban vizsgáltak önként jelentkező egészséges embereket. A húsz, 21 és 44 év közötti férfi sorsolás alapján egyszer néhány óráig szűrt, tiszta levegőt lélegzett be, másik alkalommal a vizsgálati terembe dízelkipufogógázt fújtak be, amely megfelel az utcai levegő-összetételnek csúcsforgalom idején.

Az önkéntesek a vizsgálat alatt rendszeresen mozogtak, hogy olyan terhelésnek legyenek kitéve, mint mindenki, aki a zsúfolt utak mentén gyalogol. A sajátos légzésgyakorlatok után kettő és hat óra múlva meghatározták vérük alvadékonyságát, az alvadásban alapvető szerepet játszó vérlemezkék aktivitását.

Mint kiderült, a tiszta levegőhöz képest a dízelfüst két órával később 19,1-24,2 százalékkal fokozta a véralvadást. Ez a kedvezőtlen változás a már beszűkült koszorúerekben és az agyi erekben véralvadék keletkezéséhez vezethet, annak minden súlyos következményével.

Lucking hangsúlyozta, hogy eredményeik alapján azok a szívbetegek, akik rendszeres testmozgásként olyan területen gyalogolnak, kocognak, ahol sok dízelmotorral hajtott teherautó vagy busz jár, igyekezzenek tornagyakorlataikkal olyan területre átköltözni, ahol nem fenyegeti őket ez a kockázat.

Ausztráliában a Deakin University kutatói azt mutatták ki, hogy a gázolajjal hajtott motorokból származó kipufogógáz az emberi légutak sejtjeinek károsodását, gyakran halálát okozzák. Ezeket a vizsgálatokat a tüdő hörgőinek sejtjeiből származó sejttenyészeten végezték. Az International Immunology and Cell Biology című tudományos folyóiratban megjelent cikk biztatóan zárul: a biodízel-meghajtású motorok kipufogógáza ártott az emberi sejteknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását