2024. április 20. - Tivadar

Újratárgyalják az ügyet

Újra tárgyalják annak a hat éve börtönben ülő férfinak a perét, akit életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek a BBC egyik sztárriporterének meggyilkolása miatt. Az ügy a brit kriminalisztika egyik legrejtélyesebb esete. Jill Dandót 1999. április 26-án
2007. november 15. csütörtök 15:57 - Hírextra

Az indítékokról azóta is legalább annyi elmélet kering, mint Diana hercegnő két évvel korábbi halálának körülményeiről. Egyebek mellett az is felmerült, hogy a bűncselekmény mögött szerb milíciák állhattak, megbosszulandó a Jugoszlávia ellen éppen akkor folyó NATO-légihadjáratot; egy ismeretlen szerb csoport még felelősséget is vállalt a gyilkosságért.

A másik fő teória az volt, hogy a brit alvilág végzett a világszerte ismert újságíróval, aki akkoriban éppen a BBC tévé Crimewatch című, bűncselekmények felderítésével foglalkozó, illetve ehhez lakossági segítséget kérő műsorát vezette.

A rendőrség azonban - Barry George személyében - végül egy magányos, szellemileg erősen beszűkült férfit vett őrizetbe. George-ot, aki korábban kézbesítőként dolgozott a BBC-nél is, a gyilkosság előtt többen látták a környéken kóborolni, és őrizetbe vétele után, kabátja zsebében ugyanolyan lőport találtak, amilyent a Dando életét kioltó lőszer is tartalmazott.

A vád fő bizonyítéka ez az egyetlen mikroszkopikus szemcsényi lőpormaradvány volt, jóllehet a védelem már akkor felhívta a figyelmet arra, hogy ez igen sokféleképpen a gyanúsított ruhájára kerülhetett, például a helyszínbiztosításon dolgozó rendőrök kezéről, vagy abból a lövészklubból, ahová Barry George járt, mielőtt személyiségzavarai miatt el nem tanácsolták. A védelem szakértője szerint 280 millió olyan pisztolytöltény volt forgalomban a világon, amely e lőporfajtát tartalmazta.
A londoni felsőbíróság esküdtszéke azonban megalapozottnak találta a vádat, és 2001-ben első fokon, majd egy évvel később jogerősen életfogytiglani börtönre ítélték George-ot.

Ezt az ítéletet semmisítette meg csütörtökön a londoni fellebbviteli bíróság, perújrafelvételt elrendelve. Ha George-ot felmentik, az egyben azt is jelenti, hogy jó eséllyel megoldatlan marad a brit jogtörténet egyik legnagyobb visszhangot keltő gyilkossági ügye, mivel szakértők szerint mára gyakorlatilag minden egyéb nyom elveszett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását