2024. április 28. - Valéria

Kiállítás a céhekről

A mezővárosi céhek világáról szóló kiállításra készül a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum; a november 23-án nyíló tárlaton a helytörténeti gyűjteményben őrzött díszes céhládákat is láthatják az érdeklődők - közölte a múzeum sajtóreferense csütörtökön
2007. november 15. csütörtök 15:53 - Hírextra

Medgyesi Konstantin kiemelte, hogy a vásárhelyi közgyűjteményben őrzik a vidéki Magyarország egyik legjelentősebb céhes anyagát.

A nagyszabású tárlat azért is figyelemre méltó, mert szerte az országban páratlan, hogy az elmúlt években egy múzeum teljes mértékben restaurálni tudta volna céhláda-gyűjteményét - tette hozzá.
Mint mondta, a Tornyai-múzeumban őrzött, felbecsülhetetlen történeti értékű ládák helyrehozása csaknem nyolc évig tartott, most azonban végre régi fényükben pompázhatnak a céhes világ emlékei.
A helytörténeti gyűjtemény kiemelkedő részét képező 12 céhláda restaurálását 1999-ben, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, pályázati pénzből kezdte meg a múzeum.

A 12 restaurált láda között megtalálható a takács-, a csizmadia-, a tímár-, az ács-, a kerékgyártó-, a fazekas-, a kőműves-, a kalapos- és a szabócéhé. A legrégebbi darab, a csizmadiacéh ládája 1752-ből származik.

A céhládában tárolták a céh értékeit, így a kiváltságleveleket, jegyzőkönyveket, számadáskönyveket, a céh pénzét, a pecsétjét, és a céhbehívótáblát, amelyeket szintén láthat majd a közönség a jövő héten nyíló tárlaton - mutatott rá Nagy Vera néprajzkutató, aki Bernátsky Ferenc történésszel együtt rendezi a kiállítást.

Hozzátette: a céhek életében a céhláda jóval több volt, mint egyszerű tárolóbútor. A céh szimbóluma volt, s ennek megfelelően nagy becsben tartották.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását