2024. április 25. - Márk

Remény a rák elkerülésére

Magyarországon idén 7500 PET/CT vizsgálatot finanszírozott a társadalombiztosítás, holott legalább háromszor ennyire lenne szükség. A rákos daganatok felismerésében és kezelésében egyre nélkülözhetetlenebb diagnosztikai eljárásról tartottak tudományos ülé
2007. november 15. csütörtök 07:16 - Hírextra
A rosszindulatú elváltozások a PET/CT-vel jóval hamarabb felismerhetőek, mint a hagyományos módszerekkel. Ez a vizsgálat pontos választ tud adni azokra a kérdésekre, hogy valóban van-e a vizsgált betegnél rákos daganat, hol van és 3-5 milliméter pontosan megmutatja mekkora kiterjedése. Mindezek alapján azt is sokkal precízebben meg lehet állapítani, hogy a konkrét esetben mi a helyes terápia - mondta Lengyel Zsolt, az egyik budapesti PET/CT központ intézetvezető főorvosa. A 2005-ben alapított központban eddig összesen 6500 vizsgálatot végeztek el, és a PET/CT megállapította például hogy az esetek több mint egyharmadában más kezelésre lett volna a betegnek szüksége, mint amit korábban kapott - tette hozzá.

A PET/CT központ vezetője kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy náluk maximum 2 hét a várakozási idő, de valójában több vizsgálatot is el tudnának látni. Ennek két dolog szab határt: egyik a tb finanszírozás, a másik pedig az, hogy sok esetben az orvosok nem kérik ezt a vizsgálatot, mert a rák hagyományos felismerése után minél előbb el akarják kezdeni a kemoterápiás kezelést. Hozzátette: mód van arra, hogy valaki alapítványi vagy magánpénzből fizesse ki a vizsgálatot, ennek ára körülbelül 250 ezer forint.

Magyarországon 3 PET/CT központ, illetve gép működik, egy Debrecenben és kettő a fővárosban. Kecskeméten is beszereztek már egy PET/CT egységet, de működtetéséhez még nincsenek meg az engedélyek. Frühling János a belga Királyi Orvosi Akadémia ügyvezető főtitkára elmondta: Belgiumban, ahol ugyanúgy 10 millióan élnek 17 olyan PET/CT központ működik, amelyet a társadalombiztosítás finanszíroz, sőt ezeken kívül még 9 magánfinanszírozású egység is van.

A magyar származású belga professzor szerint Magyarországon is, ahol évente 60 ezer új rákos beteget diagnosztizálnak, legalább 7 központot kellene kialakítani, amely évente elvégezhetné a szükséges 21-23 ezer vizsgálatot. Hozzátette: nem kell lebecsülni azt az eredményt sem, hogy a társadalombiztosítás az idei 7500 vizsgálat helyett jövőre már csaknem 9 ezret finanszíroz.
Forrás: fh
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását