2024. április 20. - Tivadar

Nincs több vén szatyor Londonban

Eltűnhetnek a műanyag szatyrok Londonból, miután a kerületekben tartott közvélemény-kutatás alapján a városvezetés megalkotta a betiltásukat javasló határozatot. Az önkormányzati szatyortörvény november 27-én kerül a parlament elé.
2007. november 15. csütörtök 07:10 - Hírextra
A 33 londoni kerületben a megkérdezett emberek 60 százaléka támogatta a műanyag szatyrok betiltását.

Nagy-Britanniában a devoni Modbury volt az első város, amely 2007. májusától felfüggesztette a műanyagból készült szatyrok használatát. Az 1553 lakosú Modbury 47 üzlete keményítőből készült papírzacskóval vagy len szatyorral helyettesíti a műanyagot.

A szigetországban a nagy szupermarketek parkolójában hosszabb ideje léteznek úgynevezett szatyoramnesztia-pontok, ahová be lehet dobni a háztartásokban felhalmozódott műanyag zacskókat.

Tavasszal az egyik legnagyobb brit szupermarket-lánc, a Sainsburys már felfüggesztette két napra az ingyenes műanyag szatyrok kiadását, és újrahasznosított papírzacskókat ajánlott helyettük. A lánc tavaly óta árul többször használatos len szatyrot, amelynek eladásai idén 50 százalékkal nőttek, míg a pénztárnál kérhető ingyenes műanyag szatyor iránti igény 10 százalékkal csökkent. A cég kommunikációs igazgatója, Gwynn Burr szerint ez a környezettudatosság elterjedését mutatja.

Csak Nagy-Britanniában évente 13 milliárd műanyag szatyor kerül a háztartásokba, majd a szemétbe, ebből London "adagja" több mint másfél milliárd. Ezekből csak minden kétszázadikat (fél százalék) hasznosítják újra.

David Tyson, a brit csomagoló- és fóliaszövetség (PFA) szóvivője szerint a szatyortilalom veszélyeztetheti London európai turistacélpont jellegét, a spontán vásárlások csökkenése miatt. A szövetség érvei szerint a szatyrokat szemetesvödör-betétként a legtöbb háztartásban újrahasznosítják.

Európában elsőként Korzika, Afrikában pedig a tanzániai Dar al-Szalam városa döntött a műanyag szatyrok betiltása mellett.
Forrás: fh
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását