2024. április 19. - Emma

MSZP: Egyeztetés is lehet

Az MSZP-frakció által az egészségbiztosítási törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok közül néhányról még szükség lehet politikai egyeztetésre. Erről Kökény Mihály, az MSZP országgyűlési képviselője beszélt csütörtökön Budapesten sajtótájékoztat
2007. november 15. csütörtök 14:49 - Hírextra

A képviselőcsoport négy fontos elv alapján fogalmazza meg módosító indítványait: saját értékrendje, a koalíciós megállapodás szelleme és tartalma, a működőképesség biztosítása alapján, illetve, hogy olyan rendszer legyen, amely megfelel az alkotmányosság követelményének - közölte a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke.

Megjegyezte: az MSZP-frakció korábbi döntése érvényben van, vagyis támogatják az egészségbiztosítás átalakításának koncepcióját, de a törvényjavaslatot módosító indítványokkal javítani szeretnék.

A volt egészségügyi miniszter azt mondta: a módosító indítványok jelentős része szakmai kérdésről szól, kisebb része olyan, amelyben esetleg még politikai egyeztetésre szükség van. Hozzáfűzte: úgy gondolja, meg fognak egyezni.

Elmondta: a módosító indítványok még nem készültek el, ezért arról korai beszélni, milyen szakmai, technikai megoldásokat tartalmaznak.

Arra a kérdésre, hogy biztosítani fogja-e a frakció a törvényjavaslat elfogadásához szükséges többséget, Kökény Mihály közölte, az előterjesztés zárószavazása december 17-én lesz, addig több mint harminc nap van. Az a törekvés - folytatta - , hogy módosító indítványaik révén a meghatározott elveknek megfelelő javaslatot fogadjanak el.

A szocialista szakpolitikus szerint az egészségbiztosítási rendszer átalakításának nincs alternatívája.
A kormánypárti képviselő úgy vélte, egy demokratikusan működő pártban nem szokatlan, hogy a képviselőknek van önálló véleményük, és azt megosztják a nyilvánossággal.

A Magyar Orvosi Kamara elnökének szerdai nyilatkozatával kapcsolatban a szocialista politikus közölte: a kamara elnöke egy nyolc évvel korábbi munkáját idézte, az a kritika, amit a dokumentumban megfogalmaztak, a Fidesz akkori javaslatára vonatkozott.

Az a modell, amit szerdán a parlamentben előterjesztettek, nem a versengő, profitérdekelt biztosítókról szól, hanem egy társadalombiztosításról és több pénztárról, magánszereplőkkel - fogalmazott Kökény Mihály.

Az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényjavaslat parlamenti vitája szerdán kezdődött és jövő kedden folytatódik az Országgyűlésben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását