2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az országba tévedt a madár

Az elmúlt két hétben több nyugat-dunántúli tónál is feltűnt egy pelikán, amely most éppen Nagykanizsa közelében, a Mórichelyi-tavaknál időzik. A jól megtermett vándormadarat csütörtökön az MTI fotóriporterének is sikerült megörökítenie.
2007. november 15. csütörtök 13:37 - Hírextra

Az óriás madárfaj egy fiatal példánya tévedhetett a Dunántúl nyugati felére, legalábbis a megfigyelésekből erre következtet Lelkes András, a Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre. A szakember az MTI-nek azt mondta: tudomása szerint a múlt héten a Fertő-tónál és Gersekarát közelében látták a madarat, a hétvégén már a Kis-Balatonnál, kedd óta pedig a Nagykanizsához közeli tavakon halászgat.

A hattyúnál is nagyobb, két méter feletti fesztávolságú rózsás gödény legközelebbi költőhelye a Fekete-tenger és a Duna-delta, így a szakember azt feltételezi, hogy a fiatal példány egy viharral vagy egy meleg áramlattal tévedhetett Magyarországra vagy csak egyszerűen kóborol. Ismeretei szerint egyébként egy másik pelikán is feltűnt mostanában a Hortobágyon.

A Balaton környékén utoljára valamikor az ezredforduló előtti években bukkant fel egy példány, akkor a Kis-Balatonon és a Balatonon látták az óriásmadarat. Ezt Benke Szabolcs, a Magyar Madártani Egyesület fenékpusztai madármegfigyelő állomásának munkatársa mondta el az MTI-nek.
A pelikán vagy rózsás gödény korábban Magyarországon sem volt ritka madár. A 19. századig ugyanis volt költőhelye, de azóta kipusztultak az utolsó hazai példányai is.

Lelkes András szerint a most itt köröző pelikánnal nincs dolguk, nem kell befogniuk. A leírásokból ugyanis nem tűnik sérültnek, vagyis ha fázni fog, magától visszarepül költőhelyére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását