2024. április 20. - Tivadar

Nyertesei lehetünk a klímavédelemnek?

"Soha nem ért ilyen közel a téma a parlamenthez, mint most!" E szavakkal jellemezte Nagy Sándor, Kistelek polgármestere találóan az Olajos Péter EP képviselő (MDF) és Nagy Andor országgyűlési képviselő (KDNP) által szervezett konferenciát.
2007. november 14. szerda 18:13 - Hírextra
Az Európai Parlament Magyar Néppárti Delegációja által életre hívott konferenciasorozat vitanapjának témája ezúttal a környezetvédelem, azon belül is a klímavédelem lehetséges előnyeinek kihasználása volt.

A résztvevők arra keresték a választ, hogy Magyarország 2007. tavaszi EU csúcson tett vállalásai hogyan teljesíthetők, milyen mértékű energiatakarékosság érhető el hazánkban, kinek mit kell tennie a sikerhez? A megszólalók szinte egybehangzó véleménye volt, hogy a szakma tudja a megfelelő választ, de a politikusoknak be kell avatkozniuk támogatási és szabályozási eszközökkel, az érintettekkel közös új stratégiaalkotással.

Héder János a Rockwool Hungary Kft szakmai igazgatója azt hangsúlyozta, hogy magyar épületállomány hőenergiaigényét - gépészeti megoldásokkal, hőszigeteléssel, illetve a nyílászárók cseréjével - a felére lehetne csökkenteni, amivel 14-15%-os energia-megtakarítást érhetnénk el.

Véghely Tamás a GAIASOLAR Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az általuk épített passzív házakban – melyek bekerülési költsége kb. a duplája a normál házaknak - az energiafogyasztás 150-200 KWh helyett 15-20 KWh-ra csökkent, egy nemrég átadott 700 m2-es épület fűtésének és hűtésének költsége pedig havi 156 Ft / m2. Véghely példaként említette a politikai beavatkozásra a Németországban 2000-ben bevezetett ún. "99 pfenniges" - az elektromos áram átvételi árát szabályozó törvényt -, amelynek hatására 3-4 év alatt abszolút piacvezetővé váltak a megújuló energiák területén.

Olajos Péter nehezményezte, hogy a költségvetési tervezet szerint 40-szer annyit költünk 2008-ban a fosszilis energiahordozók további támogatására, mint az energiatakarékosság és energiahatékonyság elősegítésére.

Dr. Szerdahelyi György a GKM főosztályvezetője szerint a gázártámogatás és az energiahatékonyság támogatása esetén két különböző társadalmi rétegről van szó.

Bokorovics Balázs a Pannonplast Nyrt Igazgatóságának elnöke a társaság geotermikus energia projektjéről számolt be, amelynek keretében 350 millió euró értékű, min. 10-12 év alatt megtérülő beruházást eszközölnek Magyarországon.

Ádám Béla a Geogreen Zrt vezérigazgatója üdvözölte, hogy végre nem csak a szakma van jelen egy ilyen konferencián, hanem politikusok is, hiszen nekik kell beavatkozniuk a megújuló energiák alkalmazásának növelése érdekében!

Nagy Sándor, Kistelek polgármestere, a városban megvalósult geotermikus beruházásról számolt be. A rendszerre kötött épületek fűtési költsége 30%-a a korábbi gázfűtésnek és beruházásuk 3 év alatt megtérül. Kiemelte, hogy szerinte soha nem járt még ilyen közel megújuló energiák és a klímavédelem ügye parlamenthez, mint most!
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását