2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kutatható a Kristálybarlang

Sértetlen és zavartalanul kutatható a gellérthegyi kristálybarlang a barlang felülvizsgálatára kirendelt barlangkutatók szakvéleménye szerint - tájékoztatta a terület tulajdonosa az MTI-t szerdán.
2007. november 14. szerda 15:40 - Hírextra
A hétfőn kiadott jelentés szerint a barlang állapota az év eleji feltárás óta változatlan, bejárata pedig akadálymentesen megközelíthető - hangsúlyozza közleményében az ingatlanfejlesztő B. Soares Kft.

A szakvéleményt továbbították a vizsgálatot elrendelő Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez.

Váncsa Gábor, a felügyelőség természetvédelmi osztályának vezetője az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy megérkezett hozzájuk a jelentés.

Közölte, hogy arról előbb ki kell kérniük a Duna-Ipoly Nemzeti Park véleményét, és ezután hoznak majd végzést az építkezésről.

Az ingatlanfejlesztő kft. közleményében az olvasható, hogy a barlangtani szakvélemény szerint megnyugtatóan rendeződött a Budapest I. kerület, Bérc utca 4/a alatti területen feltárt gellérthegyi kristálybarlang ügye.

A barlangbejárás eredménye alapján tévesek azok a sajtóinformációk és nyilatkozatok, amelyek szerint a területen folyó építkezés kárt okozott volna a védett természeti értékben - mutat rá a közlemény.

A dokumentum szerint Leél-Őssy Szabolcs, a feltárást és a felülvizsgálatot végző barlangkutató azt mondta, hogy a barlang falát borító kristálykéregben változás nem történt, a barlang érintetlen, sértetlen és a természetvédelmi hatóság, valamint az építtető cég gyors intézkedése folytán ismét megközelíthető. Véleménye szerint ezzel az építkezés felfüggesztését kiváltó ok megszűnt, a ház építése folytatható.

A barlangkutató a közlemény szerint azt mondta, hogy mindenki számára megnyugtató megoldást a barlang bejáratát a Bérc utcába kivezető táró mielőbbi megépítése jelent majd.

A barlang felülvizsgálatát a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2007. október 27-én tartott helyszíni ellenőrzése után két nappal, határozatban írta elő. Erre azért került sor, mert az ellenőrzés időpontjában a biztonsági páncélajtóval lezárt barlang bejárata előtt - ideiglenes jelleggel - az építési munkák folytatásához szükséges töltőföldet tároltak.

A kivitelező az ideiglenes akadály eltávolítását haladéktalanul megkezdte és az előírások szerint, kézi erővel, 48 órán belül befejezte a föld áthordását olyan területre, ahol az nem akadályozta a barlang bejáratának megközelítését. Erről a felügyelőség munkatársai az október 31-én tartott újabb helyszíni szemlén meggyőződtek, illetve ezt jegyzőkönyvben is rögzítették - olvasható a kommünikében.

A barlang jobb megközelíthetőségéért az ingatlanfejlesztő kft. márciusban elkészítette és beadta egy - a barlangot a közterülettel közvetlenül összekötő - táró terveit, amelynek engedélyezése folyamatban van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását