2024. május 4. - Mónika, Flórián

Közlekedési előítélet

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága szerdai ülésén 15 igen szavazat és 11 tartózkodás mellett általános vitára bocsátotta a közlekedési előéleti pontrendszerről szóló törvény módosításáról rendelkező javaslatot.
2007. november 14. szerda 14:21 - Hírextra
A törvényjavaslat egységesen 3 ponttal, 6-ra emeli a közlekedési vétségekért adható eddigi pontszámokat, így már három súlyos és jogerősen elbírált szabálysértés esetén visszavonható a vezetői engedély.

A kormány egy 2004-es rendeletével a 2001-es törvény szerint szabálysértés esetén adható pontok számát 1-ről 3-ra emelte. A módosítás a pontrendszer szigorítását eredményezte, a hatályos szabályozásnak azonban még mindig nincs kellő visszatartó hatása, hatékonysága nem érte el a kívánt szintet.

A kellő hatékonyság hiányára lehet következtetni abból is, hogy 2006. december 31-ig mindössze 330 fő érte el, illetve haladta meg a vezetői engedély visszavonását eredményező 18 pontot. A múlt év végéig 552.669 fő rendelkezett ponttal, ebből 135.533 főnek volt 1 pontja.
A közlekedési balesetek száma, súlyossága 2000-től folyamatosan emelkedik. Tavaly mintegy 21.000 személyi sérüléses baleset történt, közel 13.000 a súlyos sérülttel, és 1.300 a halálos áldozattal.

A pontrendszer szigorítása ezt a folyamatot kívánja megállítani, illetve megfordítani.
A gazdasági bizottság egyhangúlag tárgysorozatba vette az egyes banki szolgáltatásokkal kapcsolatos törvényi rendelkezések fogyasztóvédelmi célú módosításáról szóló törvényjavaslatot, hat fideszes képviselő önálló indítványát. Az előterjesztés az ügyfelek pontosabb tájékoztatását, a hitelfelvétel valamennyi költségének figyelembe vételét szolgálja. Magyarország felnőtt lakosságának 22,5 százaléka adós ma Magyarországon. A felvett fogyasztási hitel meghaladja a GDP negyedét (6 ezer milliárd forintot). A kormány képviselője nem támogattaaz előterjesztést, és a Bankszövetség is így foglalt állást, bár a témafelvetést fontosnak tartják.

A bizottság nem vette tárgysorozatba a színesfém-begyűjtéssel és -kereskedelemmel kapcsolatos kormányzati intézkedések módosításáról szóló határozati javaslatot, Herényi Károly (MDF) képviselő önálló indítványát. Az előterjesztés szerint ami ma Magyarországon színesfém értékesítés címén történik, az túlnyomó részt nem más, mint többszereplős bűncselekmény. Az előterjesztést a kormány sem támogatta, mivel Miniszterelnöki Hivatalnál folyik egyeztetés a téma komplex rendezéséről.

A gazdasági bizottság nem vette tárgysorozatba a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, két fideszes képviselő önálló indítványát. Bár az Országgyűlés 2007. október 8-án döntő többséggel elfogadta a közellátás biztonság a szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényt, az előterjesztők szükségesnek tartják, hogy a törvény - tiszteletben tartva és megfelelve az Európai Unió általános normáinak - körültekintően és pontosan meghatározza a szabályozással érintett tevékenységeket, meghatározza a szabályozott fogalmakat .
A javaslat új első szakaszt fogalmaz meg, definiálva az ország közellátása szempontjából stratégiainak minősülő gazdasági társaságok fogalmát.

A kormány sem támogatta az előterjesztést, tekintettel az EU Bizottsága által, Magyarország ellen indított, a témával kapcsolatos kötelezettségszegési eljárásra.

A bizottság általános vitára alkalmasnak találta a Magyar Köztársaság európai uniós tagságával összefüggő kérdésekről és az európai integráció helyzetéről szóló 2006. évi jelentést. A jelentés áttekinti a múlt év legfontosabb folyamatait és kiemelt kérdéseit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását