2024. május 17. - Paszkál

Új biztosítási törvény jön

A pénzügyminiszter pénteken benyújtotta a parlamentnek a biztosítási törvény módosítását kezdeményező javaslatát, amely - egyebek mellett - a biztosításközvetítők tevékenységét, valamint a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás bónusz-málusz igazolását is
2007. április 15. vasárnap 09:18 - Hírextra
A módosítás szövege az Országgyűlés honlapján olvasható. A törvény eddig is meghatározta, hogy mi minősül biztosításközvetítésnek (a közvetítőt szokták brókernek, alkusznak, ügynöknek is hívni). Leegyszerűsítve: a közvetítő - üzletszerűen - biztosítási szerződéseket hoz létre. Ebbe beletartozik a biztosítási szerződés megkötése, az értékesítés szervezése, továbbá a szerződés lebonyolításában és teljesítésében való közreműködés is.

A megfogalmazás nem változott, viszont kiegészült egy más jellegű, de idevágó mondattal, amely így szól: "Abban a kérdésben, hogy valamely tevékenység e törvény értelmében biztosításközvetítői tevékenységnek minősül-e, vitás esetben a felügyelet (PSZÁF) határoz." A módosítás megfogalmaz két kivételt is.

Az első szerint nem minősül biztosításközvetítői tevékenységnek a biztosítási szerződések lebonyolításában és teljesítésében való közreműködés, ha azt olyan személy végzi, aki a biztosítási igények felkutatásában és a biztosítási védelmet kereső ügyfelek igényének szerződéskötés céljából való kiközvetítésében egyébként nem vesz részt.

A másik kivétel az, amikor a biztosítási szerződés kizárólag kiegészítője a szolgáltató által kínált terméknek - vagy nyújtott szolgáltatásnak - és a következőkre nyújt fedezetet: a szolgáltató által kínált termék törése elvesztése vagy károsodása, vagy pedig a szolgáltatónál megrendelt utazáshoz, illetőleg utazási, üdülési szolgáltatáshoz kapcsolódva a poggyász elvesztése, sérülése.

A kártörténeti igazolásról a következő szabály olvasható a hatályos törvényben: ha a gépjármű üzemben tartója a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés megkötésekor igazolást nem mutat be, a biztosító - az előző biztosító nyilvántartásából - jogosult megkérni az üzemben tartó kártörténetére vonatkozó adatokat.

Az új szabály szerint a biztosító az új kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződés megkötése céljából köteles igazolást kiadni a kártörténetre vonatkozó adatokról, illetve az igazolt biztosítási időszakra vonatkozó bónusz-málusz besorolásról. Az igazolást a biztosított jármű üzembentartója részére a szerződés megszűnését követő 15 napon belül kell kiadni. Az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést megkötő biztosító részére pedig - annak ez irányú kérése esetén - az igénylését követő 15 napon belül kell kiadni az igazolást. A javaslat szerint az új szabályokat ez év július 1-től kell alkalmazni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását