2024. május 2. - Zsigmond

Bécsben és Pozsonyban zenél a magyar szaxofonos

Bécsben és Pozsonyban lép fel a jövő héten a fiatal magyar dzsesszzenész generáció egyik legtehetségesebb alakja, a szaxofonos Bacsó Kristóf és csapata; a Bacsó Kristóf Quartet nemrég megjelent új lemezét, a szakma által rendkívül kedvezően fogadott Alteregost mutatja be.
2009. május 10. vasárnap 08:30 - HírExtra
A formáció - amelyben Bacsó mellett Fekete-Kovács Kornél trombitán és szárnykürtön, Szandai Mátyás nagybőgőn, Baló István dobon játszik - szerdán a bécsi Collegium Hungaricum Pilvax Jazz Klubjában, csütörtökön a pozsonyi Hlava XXII Jazz Klubban lép fel.

"Szeretnénk jó koncertet adni és jól érezni magunkat, persze nagyon örülnénk, ha valaki felfigyelne ránk és meghívna minket újabb külföldi fellépésekre" - közölte a szaxofonos az MTI-vel.

Mint Bacsó Kristóf elmondta, mindig igyekezett a klasszikus magyar zenei hagyományokból táplálkozni, az Alteregos című lemezen ugyanakkor azokat az élményeket és érzéseket is próbálta megfogalmazni, amik az embert Közép- és Kelet-Európában érik.

A zenész kitért arra, hogy nagy kihívás és izgalmas munka volt saját szerzeményeit saját csapatával rögzíteni. Megjegyezte: más formációkban - szaxofonosként többek között az Oláh Kálmán Sextetben, a Modern Art Orchestrában és a Winand Gábor Trióban is közreműködik - az ember a kész egészhez teszi oda a sajátját, és ezt kapta meg most ő is zenésztársaitól a kvartettben.

"Tudatosan választottam a két fúvós, plusz bőgő, plusz dob felállást. Ez a hangzás régóta foglalkoztat, trióban is szeretek harmóniahangszer nélkül játszani, de most úgy éreztem, kell még egy másik fúvós szólam, amivel kellő ellenpontozásokat, hangszínbeli finomságokat lehet megvalósítani" - mondta Bacsó Kristóf. A lemezen Németh Ferenc dobolt, fenderzongorán két számban közreműködött Oláh "Tzumo" Árpád, csellón pedig Kántor Balázs is.

Szólt arról, hogy 2004-ben már elkészült egy szerzői lemeze, amely végül nem jelent meg, de arról egy kompozíció, a Pictures From Home rákerült az Alteregosra. A friss lemezen ettől eltekintve új szerzeményei, a formáció egyéves munkája szerepel.

"Nagyon szeretem a fiatal New York-i dzsesszzenész generáció stílusát, szaxofonos kedvenceim közé tartozik például Mark Turner és Chris Potter, de nem akarom őket utánozni, saját, egyéni hangzás kialakítására törekszem" - mondta Bacsó Kristóf, aki éveken át volt a Conservatoire de Paris, majd a bostoni Berklee College of Music hallgatója. Utóbbi intézményben Németh Ferenccel együtt, aki jelenleg is Amerikában él, és csak a lemezfelvétel kedvéért ugrott haza tavaly nyáron Budapestre.

A Bacsó Kristóf Quartet legközelebb május 27-én az Artkatakombában, két napra rá pedig a Közép-Európai Kulturális Intézetben játszik Budapesten.

A szaxofonos - aki a mainstream dzsessztől az etno zenén át a kortárs zenéig a legkülönbözőbb stílusú formációkkal játszott már - tavalytól a Kodolányi János Főiskola művészeti tanszékének tanára. Mint mondta, júliusban meghívott tanárként részt vesz egy prágai dzsessztáborban, többek között amerikai, dán, francia, cseh, szlovák és lengyel előadók társaságában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását