2024. április 27. - Zita

A kalóriadús ételek infarktushoz vezethetnek

A kalóriadús, de egészséges tápanyagokat nem tartalmazó étrend olyan érelváltozásokat okoz, melyek később szívinfarktushoz, szélütéshez vezethetnek - állapította meg egy amerikai tudományos felmérés, amelyet az amerikai kardiológusok orlandói találkozóján
2007. november 14. szerda 19:08 - Hírextra

A kutatók csaknem 1300 nőt vizsgáltak és igen részletesen fölmérték étkezési szokásaikat, kalóriafelvételüket és testsúlyuk alakulását. A legkorszerűbb ultrahangos módszerrel ismételten megmérték az önként jelentkező, vizsgált személyek nyaki verőereinek tágasságát, falvastagságát.

Valamennyi résztvevőt igen részletesen megvizsgáltak a tanulmány kezdetén és valamennyien makkegészségesnek bizonyultak.

A diétával foglalkozó szakemberek luxuskalóriának nevezik azokat az élelmiszereket, amelyeknek kalóriatartalma nagy - ilyenek a cukrok, az alkoholfélék, a cukortartalmú üdítőitalok -, viszont nincsenek bennük a fontos vitaminok, sók vagy telítetlen zsírsavak. A vizsgálatban résztvevő amerikai hölgyek jelentős része ilyen étrenden volt.

A másik csoportba azokat sorolták, akik szívvédő ételeket ettek: sok zöldséget, gyümölcsöt, zsírszegény tejtermékeket, rendszeresen halat. Külön értékelték azt a csoportot, amelynek tagjai igen keveset ettek, főleg zöldséget, gyümölcsöt és végül a negyedik csoport tagjai azok voltak, akik sok telített zsírt, húst fogyasztottak.

Az ultrahangos módszer igen érzékenyen jelezte, hogy a luxuskalórián élő nők nyaki ereiben olyan kedvezőtlen változások jelentek meg, amelyek később érelmeszesedéshez vezetnek. A másik három étrendi csoport tagjai jobb helyzetben voltak és ez remélhetőleg életük későbbi szakában is érvényesül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását