2024. április 30. - Katalin, Kitti

Gyurcsány az RMDSZ mellett

A Fidesz magyar szempontból sikertelennek tartja a szerdai nagyszebeni magyar-román kormányülést, amelynek időzítése az ellenzéki párt szerint azt jelzi, hogy Gyurcsány Ferenc az RMDSZ mellett beszállt a román EP-választási kampányba - mondta Balla Mihály
2007. november 14. szerda 19:00 - Hírextra
A politikus szerint Gyurcsány Ferenc állami eszközöket felhasználva szállt be az RMDSZ mellett a romániai európai parlamenti választások csatározásaiba. Hozzátette: valószínűleg ezért időzítették a mostani együttes kormányülést másfél héttel az esedékes választások elé.
(A Fidesz a romániai EP-választáson Tőkés László református püspököt támogatja, akinek kampányában részt vett Orbán Viktor pártelnök is.)

Balla Mihály hangsúlyozta: a Fidesz szerint magyar szempontból sikertelen volt a szerdai nagyszebeni együttes magyar-román kormányülés, mert sem a Sapientia egyetem, sem az autonómia, sem a kisebbségi törvényjavaslat nem szerepelt a témák között. Hozzátette: a hírek szerint ugyanakkor a tárgyaláson szóba került a munkaerő szabad áramlásának kérdése, "ami azért pikáns, mert Gyurcsány Ferenc annak idején értelmi szerzője volt a 23 millió románnal fenyegető szocialista kommunikációnak".

Az ellenzéki politikus közölte: a Fidesz üdvözli a nagyszebeni kormányülésen kötött megállapodásokat, de álláspontjuk szerint ezeknek egy részét miniszteri szinten is rendezni lehetett volna. Kérdésre válaszolva azt mondta, a Fidesz például a Schengen ügyében között együttműködési megállapodásnak és az oktatási programoknak örül.

Balla Mihály szerint a kormány az elmúlt időszakban számos intézkedéssel sújtotta a határon túli magyarokat, hiszen - mint mondta - megszüntette a Máértet, az Illyés közalapítványt, és a 2008-as költségvetésben is csökkenti a határon túliak támogatását.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az együttes kormányülést követő sajtóértekezleten bejelentette: Magyarország január elsejétől megnyitja munkaerőpiacát a szakképzett romániai munkaerő előtt. A kormányfő Markó Bélával, az RMDSZ elnökével is megbeszélést folytatott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását