2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Megkezdte munkáját az Egymásért bizottság

Megtartotta alakuló ülését az "Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány" működésének nemzetbiztonsági kockázatát vizsgáló eseti bizottság kedden. A testületnek február 3-ig van ideje, hogy elkészítse jelentését az alapítvány tevékenységével kapcsolatban.
2007. november 13. kedd 14:04 - Hírextra
Az ügy előzménye, hogy Földesi-Szabó Lászlót, az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány kuratóriumi elnökét és munkatársait áprilisban előzetes letartóztatásba helyezték milliárdos áfa-csalás gyanúja miatt. Szilvásy György akkori kancelláriaminiszter április végén rendelt el vizsgálatot a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, azután, hogy a sajtóban megjelent: a Nemzetbiztonsági Hivatal több munkatársa is érintett lehet az alapítvány ügyében. A bíróság augusztusban megszüntette Földesi-Szabó László és négy társának előzetes letartóztatását. Lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el náluk. Földesi-Szabó László később újságíróknak azt mondta: el tudnak számolni minden pénzzel, alapítványnak nincs semmilyen kötődése a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz, a szervezet nem a hivatal fedőszerve.

A keddi ülésen az ellenzéki és a kormánypárti képviselők is egyetértettek abban, hogy a testület februárig meg akarja hallgatni Szilvásy György akkori kancelláriaminisztert, Galambos Lajost a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) akkori igazgatóját, Laborc Sándor jelenlegi megbízott igazgatót, Nagy Jánost a vám és pénzügyőrség akkori országos főparancsnokát, illetve Bencze Józsefet az akkori bűnügyi igazgatót, jelenlegi országos rendőrfőkapitányt, Simon Ibolyát és Gyarmati Györgyöt, az NBH két munkatársát, akik közvetlen kapcsolatban voltak az alapítvánnyal, valamint Szilvásy György két testvérét Istvánt és Pétert, hogy kiderüljön milyen körülmények között kerültek kapcsolatba az alapítvánnyal.

A testület ezen kívül arról is döntött, hogy bekérik az NBH-tól, a ügyészségtől és a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságától (VPOP) az alapítvánnyal kapcsolatos iratokat.

Az ülésen Demeter Ervin az eseti bizottság fideszes elnöke és Tóth Károly a testület szocialista alelnöke is kijelentette: komoly esélyt látnak arra, hogy a bizottság februárra konszenzussal fogadja el jelentését.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását