2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Megkezdődtek a választások

Kedden megkezdődtek az előrehozott parlamenti választások Dániában. A tét az, hogy maradhat-e kormányon Anders Fogh Rasmussen miniszterelnök kisebbségi jobb-közép koalíciója.
2007. november 13. kedd 12:41 - Hírextra
A szavazás előtti utolsó nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási eredmények szerint Rasmussen vezet a balközép ellenzékkel szemben.

A konzervatív-liberális kisebbségi koalíció és a vele szövetséges szélsőjobboldali Dán Néppárt (DPP) együtt 48 -51 százalékot szerezhet a parlamentben. A szociáldemokrata Helle Thorning-Schmidt vezette bal-közép ellenzék a képviselői székek 43,5-47 százalékára számíthat.

Egy új párt, a jobb-közép Új Szövetség lehet a "királycsináló". A tömörülést idén kifejezetten azért hozták létre, hogy a kormány ne legyen ráutalva a szélsőjobboldali Néppárt támogatására.

Az Új Szövetség kész támogatni Rasmussent, ha a miniszterelnök enyhítené a bevándorlási törvényt. Az Új-Szövetség 2,2-2,8 százalékra számíthat a Folketingben, a dán törvényhozásban.

Rasmussen azért kezdeményezte az előre hozott választásokat, hogy tisztázza támogatottságát a küszöbön álló bértárgyalások és a tervezett jóléti reformcsomag elfogadása előtt.

Felmérések szerint a dánok 10-20 százaléka még hétfőn este sem döntötte el, kire adja a voksát. Ha Rasmussen győz, harmadik terminusát kezdheti meg Dánia kormányának élén.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását