2024. április 25. - Márk

Liberális koncepció az otthonszülésről

Csak olyan szabályozást fogad el az SZDSZ az otthonszülés kapcsán, amely az egészséges és biztonságos szüléshez, születéshez való jog mellett, érvényesíti az önrendelkezéshez, szabad választáshoz fűződő alapjogot is.
2007. november 13. kedd 13:30 - Hírextra
Keddi sajtótájékoztatójukon Gusztos Péter és Sándor Klára képviselők azt kérték az egészségügyi tárcától: valamennyi érintettet, így az otthonszülést támogató szervezetek képviselőit is hallgassák meg a törvénytervezet megfogalmazásakor.

Az egészségügyi tárca várhatóan csütörtökön, vagy pénteken hozza nyilvánosságra az otthonszülés szabályozásával kapcsolatban készített törvényterevezetet, amelynek kidolgozását már nyáron elkezdték. A liberális álláspont szerint a törvényjavaslatban két alapelvet kell tiszteletben tartani. A választás szabadságához való jogot, vagyis hogy a nőknek lehetőségük legyen eldönteni, kórházban, vagy otthon, illetve otthoni körülmények között szülnek. A másik fontos feltétel, amelynek érvényesülnie kell a szabályozásban, az egészséges szüléshez, illetve születéshez való jog.

A liberálisok fontosnak tartják továbbá azt is, hogy a társadalombiztosítás finanszírozza az otthonszülést, valamint azt is kérik, hogy támogassák azoknak az orvosoknak a képzését, akik az otthonszüléseknél akarnak segédkezni. Ez utóbbira a liberálisok szerint azért van szükség, mert 10 éves kórházi gyakorlat sem ad kellő tapasztalatot az orvosoknak: a kórházakban ugyanis vezetik, illetve levezetik a szülést, otthonszülés esetében pedig kísérik a folyamatot.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását