2024. július 24. - Kinga, Kincső

Irán legyen rugalmasabb

A kínai külügyminiszter, Jang Csie-csi kedden Teheránba érkezett, hogy Mahmúd Ahmedinedzsád iráni elnökkel és Manusehr Mottaki külügyminiszterrel tárgyaljon az iráni atomprogramról.
2007. november 13. kedd 13:42 - Hírextra
A kínai külügyminisztérium szóvivője közben arra kérte Iránt, hogy vegye figyelembe a vitatott atomprogramjával kapcsolatos nemzetközi aggodalmakat és mutasson nagyobb rugalmasságot a probléma rendezésében.

Jang Csie-csi az után látogat Teheránba, hogy Pekingben tárgyalt az amerikai pénzügyminisztérium terrorizmussal és pénzügyi felderítéssel foglalkozó államtitkára, Stuart Levey.

Kína, az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó, vétójoggal rendelkező tagjaként kétszer már hozzájárult Irán-ellenes szankciók elfogadásához. De az elmúlt hetekben Peking azt hangoztatta, hogy nem támogatja egy újabb, az eddigieknél szigorúbb rendelkezéscsomag elfogadását.

Kína egyik legfontosabb kőolaj és földgáz szállítója lehet az Iráni Iszlám Köztársaság. Peking legfontosabb külpolitikai törekvése, hogy a gyorsan fejlődő gazdasága számára biztosítsa a nyersanyagforrásokat.

Az Egyesült Államok és Izrael azzal vádolja Iránt, hogy titokban atomfegyver kifejlesztésén dolgozik. Irán tagadja a vádakat, állításait a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőrei eddig igazolták.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását