2024. május 12. - Pongrác

Figyelem! Csak nálunk mondta el az igazat Kovács Ági edzője

A Pont FM Rádió KeljFelJancsi műsorában Fiala János beszélgető partnere Turi György, Kovács Ágnes edzője volt. A napokban kipattant doppingvétségről, elmulasztásról, kevés mintaadás hercehurcárjáról csak a Pont FM Rádiónak nyilatkozott az olimpiai bajnok
2007. november 13. kedd 17:34 - Hírextra

Pont FM: De azt mondta, önnek is két papírt kellett aláírni.

Ez volt a másik.

Pont FM: Ezt önnek is szignálnia kellett volna?

Nem csak kellett volna, szignáltam is. Egymás után a két papírt az orrom elé tették.

Pont FM: De ezt a másodikat miért írta alá?

Itt jön a dolog lényege, a tévedésbe ejtés, a megtévesztés. Ha én elmegyek a helyszínről, és nem írok alá semmilyen papírt, akkor én azt gondolom, hogy megtagadom a minta vételt. Persze nem én, mert Kovács Ági esetéről beszélek. Ki tudja rákényszeríteni, hogy ha ő meg akarja tagadni a dolgot, hogy aláírja a papírt. Itt arról volt szó, hogy a hölgyek felhívták a főnöküket – nem tudom, hogy kit – és megkérdezték, hogy mi a teendő. Azt sem tudom, hogy mit válaszolt rá, mert nyilván nem volt kihangosítva a telefon. Azt mondták, hogy ennek semmi következménye nincsen, mert ott van a papíron, hogy megfelelő indoklás hiányában, de miután megvan a megfelelő indok ezt az Úszó Szövetség kivizsgálja, és ha ezt megfelelőnek találja, akkor semmiféle hátránya ebből Áginak nem származik. Azt kell mondjam, hogy még ilyen papírt soha a büdös életben nem láttam. Ha láttam volna, akkor a harmincéves pályafutásom alatt előfordult volna már olyan, hogy valamelyik sportoló megtagadja a mintavételt.

Pont FM: Magyarul az első papírt látta, a másodikat nem?

Az elsőt sem, mert olyan sem volt, hogy sikertelen. Életemben először láttam ezeket. Volt olyan, hogy nem tudott vizeletet produkálni, de nem kellett ilyen papírt kitölteni, mert utána ott maradt még és produkált. Ez a MACS az athéni olimpia sajnálatos eseményei után alakult, és maga dolgozta ki a formanyomtatványait.

Pont FM: Itt arról van szó, hogy vajon megtévesztették-e Kovács Ágnest az ügyben, hogy ha ő nem tart velük, akkor ez egy bocsánatos bűn?

Természetesen, de nem így kell fogalmazni. Itt nem arról van szó, hogy Ági bocsánatos bűnbe esett volna. Arról van szó, hogy a hölgyek maguk, még ők sem voltak ilyen szituációban. Nem tudták, hogy mi teendő. Én nem feltételezek semmiféle rosszindulatot, vagy összeesküvés-elméletet.

Pont FM: Most tehát ott tartunk, hogy szóbeli tájékoztatás történt, és ez nem ugyanaz azzal, amit később mondtak.

Nem történt szóbeli tájékoztatás. Miért írják azt, hogy megfelelő indoklás hiányában nem történt mintaadás. Ezt értse meg mindenki. Amennyiben ez a mondat nincs ott, akkor Kovács Ági sem írja alá, mert nem annyira buta lány, mint amire egyesek gondolnak.

Pont FM: A „megfelelő indok” kifejezés, a nemzetközi papírokon is szerepel? Erről tudunk valamit?

Nem tudjuk, mert én soha életben nem találkoztam ilyen nyilatkozattal.

Pont FM: Hallgatóink azt kérdezik, hogy ilyen nemzetközi tapasztalattal, amivel ön rendelkezik, hogy lehet, hogy ilyen dologban nem tájékozott, függetlenül attól, hogy praxisában előfordult-e vagy sem. És miért nem hívta fel ügyvédjét, vagy Gyárfás Tamást vagy bárkit?

Nem tartottam indokoltnak és valószínűleg ezzel hibáztam. Azért nem találkoztam ilyen szituációval, mert a doppingellenőrök megfelelő magatartást tanúsítottak és minden esetben elkísérték a sportolót arra a helyre, ahol épp dolga volt.

Pont FM: Tehát ez a papír nem került volna ön elé, sem akkor, ha Kovács Ági elegendő mintát ad, sem akkor, ha közösen megegyeznek abban, hogy elkísérik a következő helyszínre. Nem lett volna szerencsésebb, ha ön tisztában van az adminisztrációs háttérrel?

Így utólag ez nagyon okos, és értelmes kérdésnek tűnik. Minket biztosítottak arról, hogy ennek nem lesz következménye, és ekkor már öten ültünk az irodában.

Pont FM: Ágiban sem merült fel, hogy fel kéne hívnia édesapját, gyógyszerészét, vagy akár Vágó Istvánt?

Ha valakit meggyőz egy szerv, egy hatóság, és az orrom elé teszik azt a papírt, hogy megfelelő indoklás hiányában minősül csak doppingvétségnek, akkor ez egyértelművé teszi a helyzetet, hogy nekünk megvan a megfelelő indok. És mint mondták ezt az Úszó Szövetség fogja felülvizsgálni, Ági pedig pont a szövetség kérésére ment el egy tárgyalásra.

Pont FM: Miért nem áll jól most Kovács Ági szénája?

Azért nem áll jól, mert ha a Magyar Úszó Szövetség megalapozottnak tartja azt, hogy neki megfelelő indoka volt, ezt a döntést a FINA doppingellenes bizottsága felülvizsgálhatja. Úgy gondolom, hogy ők nem fogják azt elemezni, hogy Magyarországon a MACS milyen eszközökkel, nyomtatványokkal dolgoznak.

Pont FM: Azt gondolom, hogy az összes sportolónak, edzőnek össze kell ülnie, hogy hasonló eset ne történhessen meg újra. Én abban reménykedem, hogy az igazság fog érvényesülni és mellette ragyogó eredmények fognak születni.
Forrás: Pont FM 88.1 Rádió

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását