2024. március 29. - Auguszta

Európa szemetese

Az angol háztartások 2005-ben több mint 22,6 millió hulladékot küldtek szeméttelepre és ezzel Nagy-Britannia Európa "szemetesládája" lett - olvasható a Önkormányzatok Szövetsége (LGA) által hétfőn közzétett tanulmányban.
2007. november 13. kedd 13:16 - Hírextra

"Ezekből a számokból az is kiderül, hogy Nagy-Britannia ugyanolyan mennyiségű hulladékot küldött szeméttelepre, mint az Európai Unió 18 legkevesebbet szemetelő tagállama együttesen, jóllehet népességük csaknem kétszerese Nagy-Britannia népességének" - közölte az Önkormányzatok Szövetsége a rendelkezésére álló legújabb adatok alapján.

Ha azonban Európában a legtöbb hulladékot "termelik" is, az angolok 2004 óta mégis csökkentették annak mennyiségét, amely akkor még 26,8 millió tonnát tett ki.

"Az emberek évtizedek során hozzászoktak ahhoz, hogy eldobják a hulladékot anélkül, hogy a következményekre gondolnának. Ezek a napok mára véget értek" - hangsúlyozta Paul Bettison, az LGA környezetvédelmi bizottságának elnöke.

A háztartási hulladék újrafeldolgozása 1997 óta hét százalékról huszonhét százalékra nőtt, ez azonban még távolról sem elegendő, ha az adóalany el akarja kerülni a pénzbüntetést, amelyet az Európai Unió és a kormány az elkövetkező években ki fog szabni" - szögezte le Bettison.

Az 1999 évi hulladéklerakodás méreteit tekintve ez a pénzbüntetés akár az évi 200 millió font sterlinget is elérheti. A helyi önkormányzatok magukra vállalták a terhet, de át fogják azt hárítani a hulladékot szolgáltatókra - figyelmeztetett a Szövetség. A brit kormánynak az a célja, hogy 2010-ig újrafeldolgozásra kerüljön a háztartási hulladék legalább 40 százaléka és 2020-ig érje el az ötven százalékot. Ugyanakkor óhajtja, hogy a szeméttelepre küldött hulladék mennyisége 2010-ig 15,8 millió, 2020-ig pedig 12,2 millió tonnára csökkenjen.

A első helyen álló briteket az olaszok követik (17,6 millió tonna), harmadikak a spanyolok (14,2 millió), negyedikek a franciák (12 millió) és ötödikek a lengyelek (8,6 millió). Utolsó a sorban Luxemburg 58 835 tonna hulladékkal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását