2024. április 28. - Valéria

4X a reneszánszról

Közös kiállítás-együttessel készül a 2008-as Reneszánsz Év megünneplésére négy fővárosi múzeum. A Budapesti Történeti Múzeum (BTM), az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) és az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) "4X a reneszánszról" címme
2007. november 13. kedd 15:23 - Hírextra
A budapesti múzeumok már 2004-ben aláírtak egy szándéknyilatkozatot a jövő évi kiállításokról, számolt be az OSZK igazgatója. Monok István hangsúlyozta: nemes konkurencia van az intézmények között, mindannyian arra törekednek, hogy minél többet mondjanak el a korról. Az MNG főigazgatója kérdésre válaszolva elmondta: előfinanszírozásra a múzeumok összesen 60 millió forintot kaptak. A fenntartó (Oktatási és Kulturális Minisztérium) ígéretet tett arra, hogy a kiállításokra még további 300 milliót biztosít, tette hozzá Bereczky Loránd.

A négy kiállítás tematikusan és kronologikusan is kiegészíti egymást. A látogatók átfogó képet kapnak a 15. századi magyarországi reneszánsz kultúráról. Március 14-én nyílik meg az Országos Széchényi Könyvtárban a hazai humanizmus kezdeteit bemutató reneszánsz tárlat - "Csillag a holló árnyékában" - Vitéz János és a magyar humanizmus kezdetei címmel. A kiállításon a nagyközönség megismerkedhet a diplomata, mecénás, könyvgyűjtő és nem utolsó sorban reneszánsz főpap Vitéz János pályájával, tevékenységével és rendkívül gazdag könyvtárával, amely kiemelkedősen fontos szerepet töltött be a hazai reneszánsz kultúra kialakulásában.

A Budapesti Történeti Múzeumban látható március 19-től a Hunyadi Mátyás, a király - hagyomány és megújulás a magyar királyi udvarban 1458-1490 című első tárlat. A kiállításon 300 műtárgyat állítanak ki, zömmel hazai köz-és egyházi gyűjtemények anyagát kölcsönözve. A festmények, szobrok, ötvöstárgyak, miseruhák, kódexek, fegyverek és faragott kőemlékek mutatják be az uralkodó mindennapjait és kivételes pillanatait. A nemzetközi tárlatra ausztriai, csehországi, olaszországi és szlovákiai gyűjteményekből 65 műtárgy érkezik.

Az Iparművészeti Múzeumban március 25-től láthatja a közönség a Beatrix hagyománya című kiállítást. Ezen a tárlaton a Mátyás, valamint a Jagelló-kori művészet luxusiparága mutatkozik be - a majolikaművészet. Mátyás fiatal felesége, Aragóniai Beatrix már 1476-os házasságkötésük előtt ismerte és kedvelte ezeket a tárgyakat. A királyi udvarban nemcsak megjelentek az itáliai eredetű kerámiák, hanem Mátyás budai udvarában majolika műhelyt is létesített.

A késő reneszánsz művészetét, hazai történetét térképezi fel a Magyar Nemzeti Galériában március 28-án nyíló kiállítás. A Mátyás király öröksége - A gótikától a barokkig: reneszánsz művészet Magyarországon című tárlat bemutatja többek között a humanista főpapok nyomtatott és kéziratos könyveit, a reformáció tárgyi emlékeit. A festmények, iparművészeti tárgyak, valamint a portréművészet alkotásai már átvezetnek a barokk korba. A kiállításon négyszázötven műtárgyon keresztül ismerkedhet meg a közönség Mátyás örökségével.

Nem először állítanak emléket itthon a reneszánsz kornak. A Magyar Nemzeti Galériában csaknem 25 évvel ezelőtt egy nagyszabású tárlat keretében mutatták be Hunyadi Mátyást és a magyarországi reneszánsz művészetet. Az 1983-ban rendezett reneszánsz kiállítás mindmáig a leglátogatottabb hazai tárlat. Akkor több mint félmillióan nézték meg a Mátyás és korát bemutató kiállítást.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását