2024. április 28. - Valéria

Blattner, a "modern európai bábjátszás atyja"

Blattner, a "modern európai bábjátszás atyja" címmel nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten; a tárlat megnyitóján "életre kel" Blattner Géza egyik megsemmisült billentyűsbábja is - közölte Kulcsár Viktória, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
2007. november 12. hétfő 08:50 - Hírextra

A tárlatot a Blattner-nap keretében, a magyar tudomány ünnepe alkalmából rendezik meg a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

"A fesztivál, a Magyar Tudományos Akadémia által megfogalmazott célkitűzéseket figyelembe véve egyfelől igyekszik egy máig méltatlanul kevéssé ismert művész lenyűgözően összetett életművét a nagyközönség elé tárni, másfelől elsők közt felvetni olyan tudományos igényű kérdéseket, melyek nem csak e szűken vett kifejezésforma számára tartogatnak érdekes és tanulságos válaszokat" - összegezte Papp Eszter, a múzeum gyűjteményvezetője.

Kiemelte: Blattner Géza negyvenéves munkássága során mindvégig a bábjátszásban rejlő új művészi és technikai lehetőségeket kutatta. Mint hozzáfűzte, a művész 1925-ben Párizsban telepedett le. Ott élő magyar képző- és iparművészekkel 1929-ben létrehozta az Arc-en-Ciel (Szivárvány) Bábszínházat. Új stílusú előadásaik nemzetközi sikereket arattak, az Arc-en-Ciel a modern európai bábjátszás legfőbb kísérleti műhelye lett.

Mivel az Arc-en-Ciel Bábszínházból kevés báb, viszont rengeteg fénykép maradt fenn - köztük olyan különösen értékes darabok is, mint André Kertész felvételei -, a kiállítás fotónagyításokra épül, de grafikák, eredeti meghívók és Blattner Géza kézzel festett önéletrajzi diasorozata is látható - közölte Papp Eszter.

Tájékoztatása szerint a tárlat jelentőségét nemcsak a kiállított Blattner-hagyatékból válogatott legérdekesebb anyagok adják, hanem egy, a világon egyedülálló, ám megsemmisült Blattner-báb rekonstruálása, „életre keltése” is, amely a kiállításmegnyitón történik meg.

A kiállítást 2008. január 27-ig tekinthetik meg az érdeklődők, csütörtöktől vasárnapig, 14 és 18 óra között.

A fesztivál jellegű nap nyitánya a Figuralitás és fikció - a bábművészet komplex világa és megközelítési lehetőségei című konferencia, amelynek díszvendége Henryk Jurkowski lengyel bábtörténész és teoretikus lesz.

A tanácskozás elsődleges célja, hogy a színház, az irodalom, a képzőművészet, az antropológia, a pszichológia, illetve a néprajz tudományterületén jártas szakemberek segítségével Blattner Géza báb-, színház-, és művészettörténeti jelentőségéről, illetve a bábművészetről, a báb különböző művészeti ágakban megjelenő dramaturgiai funkciójáról fogalmazzon meg érvényes állításokat.

Este a kecskeméti Ciróka Bábszínház vendégjátéka zárja a rendezvényt a Budapest Bábszínházban. A kékruhás kislány története című előadás rendezője Bartal Kiss Rita, Blattner Géza-díjas bábrendező.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását