2024. április 30. - Katalin, Kitti

Vodkaszonda

Oroszországban egy férfi havonta átlagosan 2, egy nő 1,7 liter vodkát vásárol, a felnőtt lakosság mintegy fele vesz havonta legalább egyszer a legoroszabb szeszes italból, s a családi költségvetésből annyi megy el erre, mint a tejtermékekre, kenyérre és h
2007. november 12. hétfő 08:53 - Hírextra

A legnagyobb vonzalom a tömény ital iránt a 46-55 éves korosztályban mutatkozik: a korcsoport 15 százaléka hetente vásárol a párlatból. Az emberek többnyire nem ajándékba, hanem saját célra vásárolják a vodkát, de ha ilyesmit ajándékoz valaki, azt sem őrzik sokáig a vitrinben, hanem általában az ajándékozóval együtt rögtön elfogyasztják.

A reprezentatív felmérésből kiderült, hogy azok, akik jó anyagi körülmények között élnek - ahol a család egy tagjára havonta több mint 15 ezer rubel (valamivel több mint 100 ezer forint) jövedelem jut - több vodkát vesznek (és fogyasztanak), mint szegényebb honfitársaik. A szakemberek szerint ez arra utal, hogy a középszintű menedzserek a munkában elviselt nagy stresszt igyekeznek alkohollal oldani.

A jelek szerint hoz némi eredményt a fiatalkori alkoholfogyasztás elleni kitartó harc: a 18-24 éves korosztály több mint fele legfeljebb egyszer egy hónapban vesz vodkát.

Noha az alkoholizmus annyira elterjedt Oroszországban, hogy a népesség aggasztó fogyatkozásában is az egyik fő tényezőnek tekintik a szakemberek, a BBC brit műsorszóró orosz nyelvű honlapján egy internetes felmérésben a válaszolók jelentős többsége nyilatkozott úgy, hogy a havi kétszeri vodkavásárlás túl sok.

Egyébként a legnépszerűbb kiszerelés a fél literes.

Az oroszországi alkoholizmus arányairól pontos számok nem lelhetők fel, de a jelek szerint az ortodox egyház is aggasztónak tartja a helyzetet: a moszkvai Szokolnyiki negyed egyik templomában egy hete volt a Józanság iskolájának első "tanítási" napja: a résztvevők ortodox pópákkal találkoznak és pszichológusok, függőség-szakértők, orvosok és más szakemberek vezetésével tartott foglalkozásokon vesznek részt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását