2024. április 26. - Ervin

Vasarely a Triennálén

A milánói Bovisa Triennálén január 27-ig látogatható Victor Vasarely életmű-kiállítása. A művész születésének 100. évfordulója alkalmából az egész pályáját átfogó mintegy 150 kép, rajz látható a tárlaton, valamint olyan dokumentumok, amelyek megkönnyítik
2007. november 11. vasárnap 13:57 - Hírextra

A kiállítás megnyitóján ott volt Michelle, a menye is (Vasarely legkisebb fiának, Jean-Pierre-nek az özvegye), aki a digitális művészet egyik legnagyobb képviselője, az Aix-en-Provence-i Vasarely-alapítvány alelnöke. Az op-art atyja neki adományozta az egész archívumát, levelek, tanulmányok, tervek aranybányáját. Nem véletlen, hogy az asszony a legnagyobb Vasarely-szakértő és 20 év óta nemzetközi kiállításainak szervezője. A Corriere della Sera című olasz napilapnak ő "festette meg" Vasarely portréját.

Apósát szigorú, világos gondolkodású, energiával teli embernek ismerte. Az elegáns, magas termetű, pécsi születésű művész tökéletesen beszélt franciául, igaz, "ellenállhatatlan" magyar akcentussal. A humor, a villámgyors replikák, a szójátékok embere volt. Tetszettek neki a nők, főként a szőkék, de minden csak a művészet után következett. Napjait az egészséges életmód jegyében pontosan beosztotta. Ugyanabban az órában kelt és feküdt. Félórát engedélyezett magának az evésre, negyedet a pihenésre. Csak egy fél pohár bort, fél csésze kávét ivott meg egy fél kiskanál cukorral. Formában akart maradni.

Egy gyengéje volt, a csokoládé, amelyet titokban kóstolgatott. Imádott dohányozni, de csak három cigarettát szívott el naponta. Csak idős korában, menye biztatására hagyott fel számolásukkal. Hobbija a teke volt, ha nem volt partnere, egyedül játszott. A jobb keze volt ő, a bal az ellenfélé. Az igazi szenvedélye azonban a sakk volt. Csalni is képes volt, hogy ne veszítse el a partit. Nem szeretett utazni, vakációzni. Amikor nyaranta délre költöztek, három kamionnyi munkát vitt magával.

A házban, ahol élt, minden szürkére volt festve, színt csak a falakra akasztott képei adtak. Egyszerű, fából készült bútorait ő maga tervezte. Fürdőszobájában példás rend uralkodott. A flakonokat nagyságuk és színük szerint állította sorba. Műhelyében is rend volt. Szerette a természetet. Annet-i műhelye egy nagy parkra nézett, és vele voltak az állatai, három világosszőrű cocker spaniel és egy Johnny névre hallgató bézs macska. Ez utóbbit Johnny Hallyday után nevezte el, de nem érdekelték a zenészek. Csak Bachot hallgatott, munka közben őt sem.

Vasarely volt az első kortárs művész, akinek hatalmas médiasikere volt - emelte ki a menye. Műhelyében megfordult az információ egész világa. "Szupersztár volt". Képei a kort mutatták be, elképzelte, milyen lesz a jövő és előrelátott olyan technológiát, amilyen még nem létezett.

Emberi és művészi magatartására jellemző volt, hogy soha nem bírált más művészt. A pénzt, amit keresett, munkájába fektette. Tetszett a fiataloknak. "Megépítettem az alapokat, most vegyétek ti kézbe a műveimet, dolgozzatok rajtuk, menjetek előre" - mondta. És ez Michelle értelmezése szerint azt jelentette, hogy az új generációnak a művészetben fel kell használnia minden olyan eszközt, amelyet a fejlődő technológia rendelkezésére bocsát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását