2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Nem ért egyet a Fidesz

- Nincs megegyezés abban, hogy a kormány a költségvetési felelősségről és a költségvetési hivatal felállításáról szóló javaslat csomagot ilyen szövegezéssel, ilyen tartalommal nyújtsa be az Országgyűlésnek - közölte a Fidesz szakpolitikusa.
2007. november 11. vasárnap 17:00 - Hírextra

Abban "nincs ötpárti megegyezés, hogy ilyen szövegezéssel, ilyen tartalommal és most" kerül a parlament elé a törvénycsomag - mondta Tállai András a bejelentést követő sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy a hónapok óta zajló ötpárti egyeztetéseken Fidesz egyetértett az Alkotmány módosítással, az új közpénzügyi törvény megalkotásával, egy új hivatal felállításával és azzal is, hogy bizonyos eljárási szabályokat a költségvetés elfogadása kapcsán módosítsanak. Ám az ellenzéki párt szerint kellett volna még néhány hetet vagy hónapot várni arra, hogy minderről megszülessék az ötpárti megállapodás.

Közölte: a Fidesz nem szeretné csorbítani az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) a költségvetés előzetes véleményezésére vonatkozó jogkörét.

Ha létre jön egy új szervezet, akkor azt a jelenlegi rendszerbe kell beilleszteni, pontosan meghatározott jogkörökkel. Így a most benyújtott javaslattal nem ért egyet a Fidesz - mondta Tállai András.

Hozzátette: a Fidesz úgy véli, szükség van egy olyan önálló szervezetre - költségvetési tanácsra -, amely a költségvetés megalapozottságát, előkészítését, a költségvetési számokat ellenőrzi és visszacsatolást is ad a kormánynak és a törvényalkotásnak. Közölte: ez szélesebb körű feladat, mint amit ma az ÁSZ végez.

Úgy vélte, nem működne párhuzamosan a felállítandó hivatal és az ÁSZ, hiszen az új hivatalnak többletfeladatai lennének, például módosító javaslatokat is tehetne a költségvetéshez az Országgyűlésnek, illetve a költségvetési bizottságnak. Szerinte támogatandó lenne, ha a jövőben az Országgyűlés a két szervezet véleménye alapján tudna döntést hozni. Arra a kérdésre, hogy adnának-e vétójogot az felállítandó új szervezetnek, a politikus azt mondta, abban az értelemben, hogy ez a parlament és a kormány felelősségét felülírná, nem, ám a döntésekben megkerülhetetlen lenne.

A Fidesz politikusa úgy vélte, az új szervezet bár még korlátozott jogkörrel, de a 2009-es költségvetés előkészítésében már részt tudna venni; jogkörei fokozatosan bővülnének.

Nincs egyetértés az önkormányzati törvény módosításával kapcsolatban sem - jelentette ki Tállai András, majd hozzátette: a Fidesz szerint előbb az önkormányzati finanszírozás kell áttekinteni, és csak ezt követően lehet a hitelfelvétel szabályait meghatározni.

Úgy vélte, ha a vasárnap bejelentett kormányzati lépésnek kormányzati arculatépítő célja volt, akkor ehhez nem kell az ellenzék, bár helyből nem utasítják el a módosító csomagot. Úgy fogalmazott, nem kizárt, hogy egy teljesen új törvénycsomagot kell a parlament elé terjeszteni, ha a kormány valóban konszenzust akar.

Tállai András közölte: annak érdekében, hogy az ország, a kormány hitelessége megteremtődjön, az ország pénzügyi, költségvetési stabilitása hosszú távon fenntartható legyen, a Fidesz a törvényi változásokat - kétharmados többség szükségessége esetén - egyeztetés után támogatni fogja.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását