2024. április 18. - Andrea, Ilma

Tatárszentgyörgy ellenáll a gárdának

Visszavonta Tatárszentgyörgy polgármestere a Magyar Gárda vasárnapi rendezvényére vonatkozó, korábban már jóváhagyott területfoglalási engedélyét, mert a szervezet félrevezette az önkormányzatot, és a területet nem a kért célra kívánják felhasználni - táj
2007. december 9. vasárnap 08:24 - Hírextra

A Magyar Gárda a " vidék közbiztonságáért" szervezett programot a Pest megyei Tatárszentgyörgyön. Ennek részeként a gárdisták átvonulnak a településen, majd előadóik a Hunyadi téren beszédeket tartanak.

"A Magyar Gárda által Tatárszentgyörgy településen terjesztett szórólapok tartalma és az interneten olvasható és a vezetőik által a médiákban tett nyilatkozatok alapján megállapítottam, hogy félrevezettek és a tatárszentgyörgyi rendezvényt a roma bűnözés és a roma társadalom elleni demonstrációra kívánják felhasználni" - olvasható a települési, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat, valamint a Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelemi Egyesületének, és a Közép-magyarországi Régió Cigány Kisebbségi Önkormányzatok és Civil Szervezetek Közhasznú Érdekvédelmi Szövetségének vezetői által jegyzett közös közleményben, melyet szombat este jutattak el az MTI-nek.

Berente Imréné polgármester, Száva Vince, az ÉKE Jogvédő Egyesület elnöke, Zsigár Angéla a helyi CKÖ elnöke, Pintér Ferenc, a Közép-magyarországi Régió Cigány Kisebbségi Önkormányzatok és Civil Szervezetek Közhasznú Érdekvédelmi Szövetségének elnöke a közleményben aláhúzza: együttesen elhatárolódnak a Magyar Gárda vasárnapi rendezvényétől, de az Országos Cigány Önkormányzat vezetője, Kolompár Orbán által kezdeményezett csendes demonstrációt sem támogatják, mivel azt a helyi roma közösség ellenérzéssel és megdöbbenéssel fogadta.

"A romák megdöbbenése azáltal keletkezett, hogy Kolompár Orbán a helyi roma közösséget, a Magyar Gárda által szervezett rendezvény időpontjában kívánta aktivizálni, holott a cigányellenesség egyáltalán nem jellemző Tatárszentgyörgyön" - írták.

A polgármester a még csütörtökön kiadott közterület-használati engedélyt azonnali hatállyal visszavonta.

Az önkormányzat honlapján olvasható közlemény szerint csütörtökön azzal az indokkal adta ki a polgármester a területfoglalási engedélyt, hogy "a község vezetése minden jó szándékú segítséget elfogad a falu közbiztonságának javítása érdekében, amelynek eszköze természetesen nem lehet a félelemkeltés, a kirekesztés, sokkal inkább a nevelő és felvilágosító jellegű rendezvények szervezése, és a kilátástalan helyzetbe jutott munkanélküliek számára helyi munkahelyek biztosítása".

Az Országgyűlés elnöke szombaton a Baranya megyei Olaszban újságíróknak úgy fogalmazott: ellenzi és visszautasítja a Magyar Gárda Tatárszentgyörgyre tervezett vasárnapi rendezvényét, amennyiben az a félelemkeltésre irányul. Szili Katalin úgy vélte: "Magyarország demokratikus működése biztosított. Megvan, hogy milyen szervek milyen módszerekkel végezzék a bűnözés visszaszorítását, megelőzését. Nem gondolom, hogy egy civil szervezetnek ilyen akcióval kellene visszatartó erőt képezni".

Szili Katalin megjegyezte: ha a Magyar Gárda célja a rendteremtés akkor, azoknak lesz igazuk, akik a gárda létrejöttekor aggodalmukat fejezték ki, miszerint a szervezet nemcsak a hagyományőrzés, a kulturális és közösségi rendezvények szervezése okán jött létre.

A Roma Polgárjogi Alapítvány és a Polgárjogi Mozgalom vezetése közleményben fejezte ki tiltakozását a Jobbik Magyarországért félelemkeltő akciói ellen, és felszólította a hatóságokat, hogy "akadályozzák meg a Tatárszentgyörgyre tervezett cigányellenes demonstráció megtartását".



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását