2024. május 4. - Mónika, Flórián

Iskola a hegyen

Cseh önkéntesek iskolát építenek mintegy 4000 méteres magasságban a Himalájában, Kargyak indiai helységben. Ez lesz az eddigi legmagasabban fekvő cseh iskola - írta a Hospodarske noviny című lap.
2007. november 11. vasárnap 10:54 - Hírextra

A projektet Jan Tilinger kezdeményezte még műszaki egyetemi hallgató korában. Elgondolása szerint Kargyak első iskolája környezetbarát lesz, kevés energiát fogyaszt majd, ami lehetővé teszi az egész éven át tartó oktatást. Mivel azonban azon a vidéken télen a hőmérséklet a mínusz 40 Celsius fokot is eléri, ezért rendkívül sokba kerülne egy szabványok szerint épült iskola fenntartása. Tilinger szerint az iskolaépületnek kettős falai lesznek kőből, szalmából és agyagból.

Kargyakban kétszázan élnek, de közülük csak mintegy tízen tudnak írni-olvasni. A falubeliek tudják, hogy az oktatásnak nagy a jelentősége, de nem áll módjukban gyermekeiket bentlakókként a völgyekben működő iskolákba beíratni. Ezért igen nagy örömmel fogadták a cseh projektet. Megígérték, hogy gondoskodni fognak szállásról és szállításokról.

Az építkezés, amelynek költségei a lap szerint ötmillió cseh koronát tesznek ki, tavasszal kezdődött. Tilinger elmondta a lapnak, hogy a költségek egy ötödét már összegyűjtötték és további szponzorokat keresnek.

Jaroslav Pechacek, a projekt koordinátora szerint a szervezőknek nemcsak felépíteniük kell az iskolát, hanem biztosítaniuk kell a működését is. Jelenleg a falubeli gyerekek ideiglenes iskolában, három bérelt szobában tanulnak.

Tilinger arról számolt be, hogy jelenleg négy tanító váltja egymást az iskolában, két nő, akik hindi nyelvet és alapvető ismereteket oktatnak, egy helybeli láma, aki a gyerekek anyanyelvét beszéli és egy cseh hegymászó, aki az angol nyelvet tanítja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását