2024. április 29. - Péter

Ismét csúcson a brandy

Francia konyakszakértők vezérletével ismét keresett világmárka lett a Sztálin szovjet diktátor és Winston Churchill brit miniszterelnök által egyaránt kedvelt, majd a 90-es években hanyatlásnak indult híres örmény Ararát brandy. A bársonyos ízű, rézüstökb
2007. november 10. szombat 15:26 - Hírextra

Oroszország a legfőbb piac, majd olyan volt szovjet köztársaságok követik, mint Ukrajna és Fehéroroszország, ám a két vezető cég, a francia tulajdonban lévő Yerevan Brandy Company (YBC) és fő versenytársa, a Yerevan Ararat Brandy Wine Factory (NOY) Franciaországba, Nagy-Britanniába és az Egyesült Államokba is szállít belőle.

Alig egy évtizede még úgy tűnt, hogy a híres italnak leáldozott a napja, mivel az alkoholizmusnak hadat üzenő Mihail Gorbacsov idejében a szőlők javát kivágták. 1981-ben még 37 ezer hektáron termeltek szőlőt a 3,2 millió lakosú országban, de 2003-ban ez a terület 13 ezer hektárra apadt. A leszüretelt mennyiség 80-85 százaléka brandykészítésre szolgál.

A termelés visszaesése láttán az örmény kormány az 1990-es évek végén az YBC privatizálásáról döntött - ez a cég állította elő az Ararát brandyt és azt a Dvin nevű bort, amelyből maga Winston Churchill néhai brit miniszterelnök is minden évben ládaszámra rendelt.

1999-ben a francia Ricard Pernod 30 millió dollárért (mai árfolyamon 5,2 milliárd forint) vásárolta meg az üzemet - sok örmény azonban bírálta az üzletet, szerintük az YBC által előállított ital "nemzeti jelkép" volt, amit "eladtak a külföldieknek".

A polémia azonban nem tartott sokáig, mivel Pernod a francia konyakszakértők meghívása mellett az örmény pincemestereket is mozgósította, és több mint ötezer szőlősgazdának nyújtott tanácsokat. Az örményországi szőlőtermesztésnél figyelembe kell venni, hogy akár 60 Celsius fok különbség is mutatkozik a legmelegebb és a leghidegebb hőmérséklet között, egyedül itt kell télire eltemetni a tőkéket, hogy ne fagyjanak le. A gazdáktól a világpiaci árnál magasabb összegért veszik meg a szőlőt, hogy ösztönözzék a termelést.

Az Ararát brandyből az YBC ma 6,5 millió palackot ad el, ennek 70 százalékát Oroszországban, 5-6 százalékát pedig Európában és az Egyesült Államokban. Az üzleti forgalom 133 millió dollárnak felelt meg, a cég haszna 20 millió dollár volt. A konkurens NOY cég 2004-ben indította be újra párolóját.
Az örmény törvények értelmében a brandyhez csak az országban termesztett szőlőt szabad használni. Az YBC vezetői fokozott védelmet sürgetnek magának a híres terméknek is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását