2024. május 6. - Ivett, Frida

A versenyképességről tanácskoztak

A globális kihívásokra helytelen leszűkítve, csupán gazdasági keretek között válaszokat adni, mert a megoldás a széles értelemben vett társadalmi versenyképességben keresendő - hangoztatta Draskovics Tibor, a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelő
2007. november 10. szombat 17:53 - Hírextra

A miniszter szerint a tudománynak mindig kulcsszerepe van a megoldásban, de önmagában a gyarapodó tudás még nem elég.

A tudománynak a gazdaság közreműködésével, innovációval kell jólétet teremtenie, amelynek a társadalom szolidaritása mellett a hagyományok figyelembevételével kell megvalósulnia - közölte Draskovics Tibor.

A miniszter szerint az emberiség olyan dilemmák előtt áll, amire nincsen még felkészülve. A világ előtt álló egyik legnagyobb kihívásnak a klímaváltozást nevezte.

A politikusok felelőssége megerősíteni a globális intézményrendszereket, szabályokat, amelyek képes időben választ adni a globális felmelegedésre - emelte ki Draskovics Tibor. Hozzátette: új intézményi keretekre, nemzetközi fórumokra is szükség van, amelyek alkalmat teremtenek a tudományos eredmények átadására a politikusok számára a szükséges döntéseik megalapozásához.

A miniszter üdvözölte, hogy a Tudomány Világfórum megtartására éppen most került sor Magyarországon. Mint mondta:

új intézmények létrehozása, új gazdasági-politikai keretek kialakítása, a társadalom alrendszereinek reformja zajlik, a rendezvény az ehhez szükséges kormányzati eltökéltséget erősíti.

Stavros Dimas, az Európai Bizottság környezetvédelmi főbiztosa arról beszélt, hogy a tudomány a klímaváltozás és a környezet pusztulásának megfékezéséhez kétféleképpen tud hozzájárulni. A várható következményeket előrejelezve segít a döntéshozóknak a szükséges lépéssorozat megtervezéséhez, valamint technológiák kifejlesztéséhez ötletet ad a kialakult helyzet kezeléséhez.

A főbiztos üdvözölte az ENSZ környezetvédelmi programja keretében pénteken Budapesten megalakult új tudományos testületet, amelynek tevékenysége szerinte érdemi eredményeket hozhat már rövidtávon. Stavros Dimas megjegyezte, hogy az EU teljes mértékben figyelembe veszi a független tudományos testület ajánlásait; különösen a bioüzemanyagok és a fémek újrahasznosítása terén végzett elemzések eredményeire kíváncsi, hiszen mindkét téma körül heves vita bontakozott ki vagy várható a közeljövőben.

A háromnapos világfórum zárónapján, ami egyben a tudomány világnapja Koi:chiro Matsuura, a UNESCO igazgatója átadott környezetvédelmi elismeréseket.

Az ománi Qaboo Szultán által alapított környezetmegőrzéséért járó díjat az idén megosztva az etiópiai természeti sokféleség védelmében kutató intézet (Institute of Biodiversity Conversation) és Julius Oszlányi, a Szlovákiai Tudományos Akadémia tájökológiai intézetének igazgatója kapta.

A száraz térségek vízellátásáért folytatott kutatótevékenység elismeréséért járó, líbiai alapítású Nemzetközi Vízügyi Díjat megosztva az Arizoniai Egyetem és a Kaliforniai Egyetem egy-egy részlegének képviselői vehették át. Mindkét elismerés 30 ezer dolláros pénzjutalommal jár.
Több mint 60 ország tudósai, döntéshozói vettek részt a Tudomány Világfórumán amelynek háromnapos programja csütörtökön kezdődött Budapesten. Az eseményt harmadik alkalommal rendezte meg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) az UNESCO-val, a Tudomány Nemzetközi Tanácsával (ICSU) és az Európai Unióval karöltve.

Az idei találkozó jelmondata "Befektetés a tudásba, befektetés a jövőbe" volt. Az eseményen 400 vendég vett részt, akik a plenáris tanácskozásokkal és a szekcióülésekkel együtt összesen hetven előadásból válogathattak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását