2024. április 26. - Ervin

Kevesebb a nagy vihar, mint száz éve

A közkeletű vélekedéssel ellentétben nem viharosabb Közép-Európa időjárása, mint száz éve, és Észak-Európában sincs több vihardagály.Az éghajlatváltozás miatt egyre több a súlyos károkat okozó vihar - gondolják sokan, pedig ennek éppen az ellenkezője igaz
2007. november 9. péntek 16:06 - Hírextra

Ezt az osztrák Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) kutatói mutatták ki az elmúlt 130 év időjárási adatainak elemzése alapján.

"Az éghajlatváltozás kétségkívül a nyakunkon van, de a vihartevékenységre egyelőre még nem hat a jelenség" - mondta Cristoph Matulla kutatásvezető.

A bécsi tudósok szerint a viharok jövőbeli gyakoriságával és intenzitásával kapcsolatban pánikhangulat van kialakulóban, amit kihasználnak a biztosítótársaságok, és az egekig emelik a viharkár-biztosítási díjakat. "A minden-egyre-rosszabb-lesz típusú túlzások miatt van ez így" - mondta Matulla.

A rekord erősségű pénteki vihardagály ellenére Észak-Európában sem várható több és intenzívebb vihar az éghajlatváltozás miatt. Ezt már a német Szövetségi Tengerhajózási és Hidrográfiai Intézet (BSH) kutatói állítják az elmúlt negyven év adatai alapján. "Jelenleg nem figyelhető meg olyan trend, amely arra utalna, hogy a globális éghajlatváltozás több és intenzívebb szökőárral járna" - nyilatkozott a Die Welt című lapnak Sylvin Müller-Navarra.

A BSH kutatója szerint a közeli jövőben a tengerszint-emelkedés sem lesz jelentős. Évente mindössze 3 milliméterrel jön feljebb az Északi-tenger, ami vitán felül a globális felmelegedés következménye, "de 2050-ig biztosan nem okoz nagyobb problémát a német partvidéken" - mondta Müller-Navarra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását