2024. április 29. - Péter

Babonák nyomában

A valónak megismert világ sohasem lehet teljes. Ez a tény nyit utat a babonáknak és az okkult praktikáknak, amelyek némelyikéhez - például a halottlátáshoz - néha még a hatóságok is szívesen folyamodnak. Vannak azonban, akik a misztikus köddel elkábítható
2007. november 9. péntek 10:01 - Hírextra

A közelmúltban történt gyermektragédia, a titokzatosan eltűnt két és féléves kisfiú esete nemcsak a hatósági szerveket, hanem a közvéleményt is heteken át foglalkoztatta. A hosszúra nyúlt nyomozás során ismert "látnokokat" is bevetettek, akik egymásnak ellentmondóan jelölték meg a kisgyermek hollétét. Ám mint kiderült, a család által tenyésztett harcikutyák áldozatává vált kisfiút titkon saját szülei temették el, házuk közelében. A szörnyűséges esemény - a maga borzalma mellett - bárkit ráébreszthet arra, hogy a babonás szemléletmód elevenen él, sőt, mi több, intézményesített támogatást is kap.

A babonák lélektani megközelítésben összefüggenek a bizonytalansággal, a jelenségek megértésének hiányával, a jövő rejtelmeinek félelmével. Aminek nincs egyértelmű magyarázata, arra az ember választ keres, és vannak, akik "hályogkovács" módjára vállalkoznak is erre.

Minden ismert kultúrában elterjedt a jóslás, távolbalátás, kártyavetés és a babonák számos változata. Manapság a fejlett országokban főként az asztrológia jóslásaira hagyatkoznak. Ezt az igényt az írott és elektronikus médiák, így az újságok, folyóiratok asztrológiai rovata ki is kielégítik. Jövőbelátók, sorselemzők is szép számmal működnek, munkásságukat tudományos cselekvésként hirdetve. Egy felmérés szerint a vizsgált személyek közel fele járt már jósnál. Harminc százalékuk úgy véli, hogy a kapott jóslatok beváltak.

Ennek pszichológiai magyarázata, hogy a sikeres jósok nemcsak kitűnő megfigyelők, akik az elejtett információkra, a metakommunikációkra is felfigyelnek, hanem jól átlátják az érintett helyzetét is, s ezt az ismeretet természetesen beépítik a joslatukba. A reális megoldásokra vezetik rá a klienseket, akiknél az önbeteljesítő jóslatként ismert pszichikai jelenség érvényesül.

Sokan úgy gondolják, hogy a babonákba vetett hit főként a kevésbé művelt embereknél tapasztalható. Az élet azonban rácáfol erre,amint azt a tudományos kutatások is bizonyítják. Angliában egyetemisták között végeztek felmérést. Kiderült, hogy 44 százalékuk hisz a jóslásokban, 50 százalékukat foglalkoztatja az asztrológia, 42 százalékuk rendszeresen elolvassa az újságok horoszkópjait. Nem véletlen, hogy újabban nagyon kelendőek Nostradamus - a fél évezrede élt neves francia orvos és látnok hírében állt horoszkópkészítő - könyvei. A jósok, jövendőmondók az emberi hiszékenységből élnek. A hivatásos jövendőmondók, az utcai tenyérjósok, vagy éppen a számítógépes "rendelőben" működő asztrológusok egyaránt kliensre találnak.

Napjainkban a babonák nagy része a szerencsével, illetve a balsorssal kapcsolatos, s előjelekre vagy oltalmazó praktikákra épül. A babonák másik csoportja pedig a betegség, egészség problémakörére terjed ki. A népi babonás gyógymódok máig is elterjedtek. Jó sorsot remélve fordulnak a betegek jövőbelátókhoz, tenyérjósokhoz, álomfejtőkhöz, kártyavetőkhöz, akik kihasználják, hogy egyes televíziós műsorok is hitelt érdemlőnek láttatják praktikáikat. Másokat kapzsiságuk sodor bajba, a hiszékenységüket kihasználó csalók piramisjátékokkal, irreális kamatok kecsegtetésével megkopasztják azokat, akik hisznek a gyors, könnyű meggazdagodásban.

A lakásmaffiák szintén a hiszékenységből élnek, úgyszintén azok is, akik fiatal lányokat külföldi prostitúcióra szerveznek, kápráztató keresetek, hangzatos elnevezésű munkakörök ígéretével elkábítva őket, majd végül gyakorlatilag eladják a jelentkezőket. Az áldozat idegenben ébred rá, hogy szexuális rabszolgának szegődött, s kiszolgáltatottságából nem, vagy csak nagy szenvedések árán szabadulhat.

Nagy társadalmi veszélyt hordoznak a hiszékenységre épülő irracionális, fanatikus, politikai csoportosulások, klikkek, mozgalmak is. Ezekben a karizmatikus vezetők a hiszékeny, befolyásolható embereket agymosás révén akár a legszörnyűbb bűnökre is ráveszik. Ez érvényes ma a terrorista tömörülésekre, amelyek tagjai a hiszékenység oly szélsőséges fokáig jutnak el, hogy akár saját magukat is feláldozzák, elpusztítják, valamilyen kóros eszme jegyében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását