2024. április 30. - Katalin, Kitti

A "hármas típusú" cukorbetegek

Elsősorban a 3-s típusú cukorbetegek felismerésére, kiszűrésére kívánja felhívni a társadalom figyelmét a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége (MACOSZ) diabétesz-világnapi programja szombaton Zalaegerszegen.
2007. november 9. péntek 18:39 - Hírextra

Az egésznapos rendezvény célja a tájékoztatás, továbbá az, hogy felhívják a társadalom figyelmét az egyre több embert érintő kór megelőzésének fontosságára, a kezelési lehetőségekre, a megfelelő életmódra, továbbá a 3-as típusú cukorbetegek felismerésére, kiszűrésére.

Magyarország lakosságának 5-6 százaléka diabéteszes. Szakemberek szerint oly sokan nem tudják magukról, hogy érintettek, hogy szinte minden nyilvántartott "cukrosra" jut egy még fel nem derített eset.

A legnagyobb problémát az elhízáshoz társuló cukorbetegség rohamos, világméretű terjedésében látják az orvosok. Erről is kívánnak szólni a vidéki rendezvény előadói. Kincses János, a MACOSZ elnöke különösen nagy jelentőségűnek tartja az úgynevezett 3-as típusú cukorbetegek felismerését és tájékoztatását. Ebbe a körbe tartoznak az életmódjuk és más egészségügyi problémáik miatt veszélyeztetett emberek, akik még nem diabéteszesek, de nagy valószínűséggel azok lesznek.
A cukorbetegek jobb tájékoztatása érdekében indult a MACOSZ szakmai támogatásával az "Egészségesebben az egészségeseknél – cukorbetegen" mozgalom is, amely már második éve hangsúlyozza minden fórumon a vércukorszintmérés jelentőségét. A mozgalom szombaton tartja idei zárórendezvényét a Zalaegerszegi Diabetes Egyesület által szervezett országos eseményen. Az előadások mellett lesz szűrőprogram, életmód-tanácsadás, az érdeklődők vizsgálaton vehetnek részt. Az "Év Diabetikus Terméke" díjat is a zalaegerszegi világnapi rendezvény keretében adják át.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását