2024. április 20. - Tivadar

Hatékonyabb a szívrohamos betegek kezelése

Az értágításon (angioplasty) átesett infarktusos betegekre kiterjedő, mérföldkőnek tekinthető globális tesztelés során az Angiomax(R) (bivalirudin) alvadásátló szer kiváló klinikai eredményeket mutatott fel a klinikai lefolyás és a szívhalálozás terén a s
2007. október 31. szerda 16:07 - Hírextra

A HORIZONS AMI(1) vizsgálati program eredményei a Szív- és Érrendszeri Kutatási Alapítvány (Cardiovascular Research Foundation) által szponzorált 19-ik katéteres szív- és érrendszeri terápiás (Transcatheter Cardiovascular Therapeutics, TCT) tudományos szimpózium rendkívüli ülésén kerültek bemutatásra. Az Angiomax Európában Angiox(R) néven kerül forgalomba.

A globális tesztelés során az Angiomax a káros klinikai mellékhatások, vérzések és szívelégtelenségre visszavezethető elhalálozások számának csökkenését mutatta a Heparin és Glycoprotein IIb/IIIa Inhibitor együttes adagolásához képest.

A HORIZONS AMI tesztprogram az együttesen alkalmazott heparin és glycoprotein IIb/IIIa inhibitor (GPI) terápiás eljárással vetette össze az Angiomax hatását több mint 3600 infarktuson átesett betegen. Az Angiomax terápiának alá vetett pácienseknek 7,2 százaléka részesült átmeneti GPI kezelésben. A kezelés 30-ik napján a következő eredmények voltak megfigyelhetők:

- Az Angiomax nagymértékben, 24%-kal (9.2% vs. 12.1%, p = 0.006) csökkentette a jelentősebb szívelégtelenségekre és komolyabb vérzésekre kiterjedő káros klinikai mellékhatások nettó előfordulási számát.
- Az Angiomax jelentősen, 40%-kal (4.9% vs. 8.3%, p kevesebb mint 0.0001) csökkentette a nagyobb bevérzések előfordulását.
- Az Angiomax a komolyabb kardiológiai események nagyjából azonos bekövetkezési arányát mutatta (5.4% vs. 5.5%, p = 1.0).
- Az Angiomax lényegesen csökkentette a szívelhalálozások előfordulását: 38%-kal (1.8% vs. 2.9%, p= 0.035).

"Az adatok azt mutatják, hogy a bivalirudin előnyei a szívrohamon átesett betegekre is kiterjednek. Meggyőző bizonyítékok támasztják alá a bivalirudin alkalmazásának előnyeit a heparin és GPI alkalmazásával szemben szinte minden értágításon átesett beteg esetében" - jelentette ki Gregg W. Stone, MD, a Columbia University Medical Center professzora, a kísérletet irányító Cardiovascular Research Foundation elnöke. A mérföldkőnek számító kísérletünknek köszönhetően lehetőség nyílik a szívinfarktusos betegek értágító beavatkozása során alkalmazható legjobb eljárások és gyógyszer adagolási előírások kidolgozására."

Az Angiomax korábbi alkalmazásai során is alacsonyabb vérzést és a vérellátási hiány (ischemia) közel megegyező arányát mutatta mint a heparin és a GPI együttes alkalmazása esetén stabil angina értágításos kezelésén átesett betegeknél,(2) valamint nem stabil angina és NSTEMI (non-ST-elevation myocardial infarction) és infarktusos betegeknél.(3) A HORIZONS AMI bebizonyította, hogy mindezek az előnyök vonatkoznak a szívinfarktus legsúlyosabb változatán, az "ST-elevation myocardial infarction", azaz STEMI szívrohamos betegek értágításos (angioplasty) kezelésére is. Más tanulmányokban már kimutatták az értágításos kezelésnél csökkentett vérzés és a megnövekedett várható élettartam közötti szoros korrelációt.(4, 5)

"A tanulmány fontos lépés a szívrohamos betegek kezelési eredményeinek javítására tett erőfeszítéseink terén" - jelentette ki Harvey D. White, MD, a Coronary Care and Cardiovascular Research at Green Lane Cardiovascular Service, Auckland City Hospital, Auckland, New Zealand igazgatója. Rámutatott, hogy 20 évvel ezelőtt a szívrohamnak tulajdonított elhalálozási arány elérte a 13 százalékot.(6) Az arány a trombózis elleni szerek és az értágító csövek alkalmazásával jelentősen csökkent. "A most bemutatott adatok alapján bátran állíthatjuk, hogy az Angiomax alkalmazásával az összetett terápiás eljárások helyett jelentős mértékben tovább csökkenthetjük a szívelégtelenség miatt bekövetkező elhalálozási arányt" - tette hozzá Dr. White.

"A HORIZONS AMI kísérlet eredményei egyértelműen alátámasztják az Angiomax alkalmazásának előnyeit szívrohamos betegeknél. A több helyszínen végzett globális tesztprogram adatai figyelemre méltó konzisztenciát mutatnak és azt bizonyítják, hogy az Angiomax az szívkatéteres kezelésnek alávetett betegek teljes körére vonatkozóan javítja a kezelési eljárások eredményességét" - jelentette ki John Kelley, a Medicines Company elnök ügyvezető igazgatója. "Az eredmények alapján az Angiomax alkalmazásának növekedésére számítunk világszerte."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását