2024. április 28. - Valéria

Műemlékvédelmi Nobel Ferihegy 1-nek

A Ferihegyi repülőtér 1-es terminálján csütörtökön bronz plakettet avattak, amely arra emlékeztet, hogy az ipari műemléképület helyreállítását az idén Europa Nostra-éremmel jutalmazták.
2007. november 8. csütörtök 19:20 - Hírextra
Az emléktábla avató ünnepségén Andreas Schuler, az Europa Nostra ügyvezető elnöke kiemelte: az 1978 óta létező Europa Nostra-díj a műemlékvédelmi terület Nobel-díja, noha pénz nem jár az elismeréssel.

A páneurópai örökségvédelmi szervezet ügyvezető elnöke köszönetet mondott a repülőtér felújítóinak, a tervezőknek, a gépészeknek, de hangsúlyozta, hogy a díjat az épület egésze kapta.
Andreas Schuler emlékeztetett arra, hogy a több mint 500 taggal működő Europa Nostra célja az épített környezet egyensúlyának és fenntartható fejlődésének biztosítása.

Az építészet a történelmi múltra emlékeztet, az identitástudatot is befolyásolhatja, ami a repülőtéren kifejezetten igaz, mert itt van idejük az utasoknak a szemlélődésre várakozás közben - mutatott rá Andreas Schuler.

Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára a díjat megköszönve utalt arra, hogy a magyarországi városok, kastélyok, gyógyfürdők a jövőben is pályáznak majd a tekintélyes műemlékvédelmi elismerésre.

Reinhard Kalenda, a Budapest Airport elnök-vezérigazgatója a jövőt illetően szólt arról, hogy a repülőteret folyamatosan bővíteni kell az európai uniós biztonsági követelmények miatt, ami a schengeni szerződés által hátrányosan érintett országok utasainak fogadására szolgáló külön csarnok építését jelenti.

A Budapest Airport tájékoztatása szerint a jelenlegi, védett épület a jövőben kizárólag az induló forgalmat fogja kiszolgálni. A cég összegzése szerint a Ferihegyi repülőtér 1-es terminálja a Puskás Ferenc Stadion vagy az Erzsébet téri buszpályaudvar épülete mellett az építészeti modernizmus egyik legszebb magyarországi és európai szinten is kiemelkedő példája. Az 1-es terminál utasforgalmi épülete Európában és a világban is egyedülálló építészeti megoldásként felülnézetből egy repülőgép alakját formázza.

Az 1-es terminál helyreállításának tervezője Jaklics Ervin, Obermayer István és Szécsi Zsolt építész. A műemléki belsőtereket és bútorokat Takács László belsőépítész és Szécsi Zsolt építész tervezte. A csaknem 50 éves, 2000-ben ipari műemlékké nyilvánított terminál teljes rekonstrukciójának komplex műemléki tervezése 2004-ben indult el.

A terminál mellett az idén a budapesti New York Palota kapott még magyar műemlékként Europa Nostra-érmet. A - teljes nevén - Europa Nostra Örökségi Díjat (Europa Nostra Heritage Awards; Prix du patrimonie) a kiemelkedő helyreállítások, a természeti értékek szakszerű megújítása és a történeti környezetbe illő új épületek létrehozásának jutalmazására alapította az Europa Nostra civil műemlékvédő szervezet. A díj 2002 óta egyben az Európai Unió hivatalos örökségvédelmi kitüntetése is. Az idén öt fődíjat, tizenhat érmet és tizenhárom oklevelet ítéltek oda.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását