2024. május 12. - Pongrác

Aknamentesítés kellene a horvát-magyar határszakaszon

A horvát-magyar határszakasz érintett területeinek mielőbbi aknamentesítése mellett érvelt Dakos József, Baranya rendőrfőkapitánya Pécsett hétfőn.
2010. február 22. hétfő 20:16 - HírExtra
A rendőr dandártábornok a baranyai rendőrség elmúlt évi munkáját értékelő sajtótájékoztatón azt mondta: a horvát fél szerint tíz évig is elhúzódhatnak a munkálatok, a főkapitány szerint viszont legkésőbb 3-5 éven belül be kellene fejezni az aknamentesítést. Ehhez magyar-horvát politikai együttműködésre és európai uniós források bevonására is szükség van.

Dakos József utalt rá, hogy a délszláv háborúban a különböző szerb és horvát csapatok 80 kilométeren telepítettek aknákat a horvát-magyar határ közelében, és nem kizárt, hogy magyar oldalra is kerültek robbanószerkezetek. A horvát tűzszerészek eddig több mint 37 kilométernyi területet mentesítettek, a munka folytatása a szükséges pénz előteremtésének függvénye.

Hozzátette: az aknásításról nem készültek vázlatok, ezért nem tudni, hány és milyen robbanószerkezet van a föld alatt, csak a teljes terület átvizsgálásával lehet megtalálni őket.
Schmitt Pál néppárti európai parlamenti képviselő február elején Strasbourgban szorgalmazta, hogy Horvátországot vonják be az EU aknamentesítési programjába. Kitért rá, hogy néhány nappal azelőtt egy 18 éves fiatalember életét vesztette, amikor aknára lépett Horvátországban a magyar határ közelében. Megjegyezte, hogy bár Horvátország soha nem gyártott taposóaknát, az elmúlt tíz évben mintegy kétezer aknabaleset történt a területén, ebből ötszáz halálos kimenetelű volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását