2024. május 2. - Zsigmond

Bemutatkozó tudományágak

Tizennégy tudományterületet mutat be az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rendezvénye, a 34 programot felölelő, csütörtökön megkezdődött sorozatot a magyar tudomány ünnepe alkalmából rendezik - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.
2007. november 8. csütörtök 11:52 - Hírextra
A november 29-ig tartó eseménysorozat célja nem csupán a hazai tudományos kutatás eredményeinek bemutatása, hanem a tudomány és a kutatómunka népszerűsítése is - közölte az egyetem.

A programokon 14 tudományterület – zene-, történet- és irodalomtudomány, pszichológia, természettudományok, filozófia, nyelvészet, kémia, pedagógia, szociológia, fizika, biológia, informatika, pedagógia - mutatkozik be.

Az ELTE Kémiai Intézete pénteken tudományos napot tart, amelynek keretében a kutatócsoportok mutatják be legújabb eredményeiket. Az Eötvös Collegium tudós tanárai címmel pénteken emlékülést rendeznek, ugyanezen a napon emlékkiállítás nyílik a Mednyánszky Dénes Könyvtár és Levéltár anyagából.

A felvilágosodás fényei és árnyai címmel november 13-án mutatják be a felvilágosodás és az ellenfelvilágosodás problémáit tárgyaló tanulmánykötetet.

Kultúrák és nyelvek között címmel november 14-én tudományos felolvasóülést tartanak a nemzetiségi kutatások részeredményeinek bemutatására. Szó lesz a két tannyelvű általános iskolai programokról, és arról is, miként jelenik meg az "osztrák imágó" Jókai Mór regényeiben.
Neumann nap lesz november 15-én, azon belül előadássorozat a jelenleg folyó kutatásokról és nyílt nap középiskolásoknak.

"13-18. századi kincseink feltárása és bemutatása 21. századi módszerekkel" címmel ugyanaznap digitális bemutatót tartanak az Egyetemi Könyvtár kézirattárának és régi nyomtatványainak napjainkban készülő elektronikus leltárairól és digitalizált anyagairól.
A fizika határain - ez a címe annak az előadássorozatnak, amelynek keretében november 15-én a fizika érdekes alkalmazásairól lesz szó.

Az angol tanulmányok helyzetéről, az angol-amerikai kutatási terület feladatairól tanácskoznak a szakemberek november 16-án.

"Kelet-Európa újragondolása" címmel a kelet-európai történetírás új megközelítéseiről cserélnek eszmét november 19-én, 22-én pedig Helyzetkép és jövőkép: magyar társadalom a "fordulat éveiben" címmel az 1945 utáni magyar történelemről tanácskoznak a szakemberek.
A programban szerepel még előadás Pszichológiai rejtélyek címmel, tanácskozás a tanári személyiségről, tudományos ülésszak a finnugrisztikáról, Ez a beszéd! címmel konferencia Montágh Imre emlékére, de a rendezvény része a Kodály napok eseménye és a fiatalok Dante konferenciája is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását