2024. április 20. - Tivadar

1 millárdot érő váza a sufniból

Cipősdobozok és ruhák közt jóformán elfeledve porosodott évtizedeken át egy XVIII. századi kínai váza, amelyért végül 2,82 millió fontot (több mint egymilliárd forintot) fizettek.
2007. november 8. csütörtök 14:31 - Hírextra
A Csing-dinasztia korabeli vázát svájci tulajdonosa azután bocsátotta árverésre, miután egy londoni múzeumban hasonló darabra lett figyelmes - közölte Sotheby,s aukciósház.

A kék-fehér, sárkányokkal díszített váza a hetvenes évek óta egy gardróbszekrény mélyén pihent, mivel egy szakértő a régiséget másolatnak vélte.

"A becsüs téves megállapítással óriási szívességet tett a hölgynek, ugyanis akkoriban a váza értéke 10 ezer font (3,6 millió forint) körül lehetett, most pedig mintegy 2,5 millió font (900 millió forint) többlet bevételt hozott" - mondta Alastair Gibson, az aukciósház kínai műkincsekkel foglalkozó részlegének vezetője.

A kínai régiségek nemzetközi kereskedelme, részben a jómódú kínai gyűjtőknek köszönhetően, fellendülőben van. A Csing-korabeli, császári szimbólumának számító, ötkörmű sárkányokkal ékesített vázát az 1950-es években egy német régiségkereskedőtől vásárolták, azóta a svájci hölgy családjának birtokában volt, és egy darabig virágokat tartottak benne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását