2024. április 30. - Katalin, Kitti

Megkoszorúzták Teleki Pál szobrát

Születésének 128. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepséget szerdán Teleki Pál egykori miniszterelnök Gödöllőn felállított szobránál, a talapzatra a Pest megyei város polgármestere helyezett el koszorút.
2007. november 7. szerda 13:10 - Hírextra
Gémesi György elmondta, hogy a tragikus sorsú politikus 1879-ben, erdélyi földbirtokos családban született Budapesten, apja a Tisza Kálmán vezette kormány belügyminisztere volt. Jogi diplomát szerzett, de jelentős tudósként tartották számon a földrajz, a történelem és a mezőgazdaság területén is.
Első ízben 1920-ban kapott miniszterelnöki megbízást, majd 1938-ban kultuszminiszterként tért vissza a politikába. 1940-ben ismét miniszterelnökké választották és az ő nevéhez fűződik a magyar és a jugoszláv kormány között kötött barátsági szerződés. A háború azonban úgy hozta, hogy a szerződést megszegve, kénytelen volt átengedni az országon a Jugoszláviába tartó német haderőt. Mivel e lépést erkölcsileg elfogadhatatlannak tartotta, 1941. április 3-án hajnalban főbe lőtte magát. Síremléke a Gödöllőhöz tartozó máriabesnyői temetőben áll.

Az egykori politikus bronz mellszobrát, a róla elnevezett téren, ez év augusztusában ellopták, hogy színesfémként értékesítsék. Helyébe, ideiglenesen, az eredetivel megegyező, műanyagból készült, bronz hatást keltő másolatot helyeztetett el az önkormányzat - mondta el az MTI-nek a polgármester. A valódi, bronzból készült Teleki-szobrot azután állítják majd fel, ha az országgyűlés meghozza a színesfém-kereskedelem szigorításáról szóló törvényt - tette hozzá.

Az illegális fémkereskedelem évi, hozzávetően 10 milliárd forintnyi kárt okoz. Ezért a Magyar Önkormányzatok Szövetsége kezdeményezésére még e hónapban ötpárti egyeztetésre kerül sor a jogszabályok megváltoztatására, s a megbeszélésen az igazságügyi, a gazdasági és a környezetvédelmi tárcák képviselői is részt vesznek majd - mondta Gémesi György.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását