2024. március 29. - Auguszta

Lemezlovasok a párbajról

Szombaton este 9-től a Wigwam Rock Klubban magyar rocktörténeti különlegesség kezdődik: az Első Magyar Rock DJ Párbaj. A hétvégi párbajhősök közül ketten meséltek munkásságukról és hogy miként készülnek a megmérettetésre.
2007. november 7. szerda 12:49 - Pálfi Rita
A párbajnak otthont adó Wigwam Rock Klub két lemezlovasa DJ Paplan és DJ Kecske ott látja a párbaj legnagyobb kihívását, hogy elég nehéz egy-két szám alatt felmérni, hogy a közönség mire vevő, mi mozgatja el őket.

Általános tapasztal például, hogy a külföldi előadók új számai esetén nem nagyon mozdulnak meg a jelenlevők, ha a dalból készült klipet még nem játsszák a zenetévék. Magyar számok esetén ez nem jelent annyira problémát, hiszen általában koncertlátogató emberekről van szó. Hazai előadóktól nem is feltétlenül csak a klipnótákra indul be a buli.



Az első magyar rock DJ párbaj
Szombat este 9-kor kezdődik a Wigwam Rock Klubban, a Pont FM-mel közös rendezésú rock DJ párbaj, a Rocközön műsorvezetőjének aszisztálásával. Hangulatfokozóként az este elején fellép a Snake Heart zenekar. Ezután a párbajhősöké a terep: egymás után lőhetik ki egymásra a jobbnál jobb nótákat, ötöt-ötöt fejenként. Az est hat főszereplője DJ Paplan, DJ Kecske és DJ Tomi, míg zenész oldalról "Dübörgő" Szigeti Ferenc a Karthago-ból, "Zorall" Szasza a Sex Action-ből és "Angyalarcú" Szekeres András a Junkies-ból. A produkciókat a közönség bírálja: a továbbjutást a hangorkán dönti el. A győztes a párbajsorozat végén Hartmann Zolival közösen Rocközönt zúdít a jelenlévőkre. A párbaj hallható lesz a Pont Fm-en, A 88.1-es frekvencián is.
A lemezlovas hagyományokat felelevenítve beszéltek arról, hogy a kezdetekben a „nagyok” (Cintula, B. Tóth) még rendesen felkonferálták, amit játszottak. Ma már erre nincs igazán igény. Ráadásul annyira jól informált már mindenki, hogy rögtön „kapnának a fejükre”, ha valamit esetleg pontatlanul mondanának.

A lelkiismeretes lemezlovasnak oda kell figyelnie arra is, hogy a kért számok ne csak a jelenlévők egy kicsi, ámde rendkívül lelkes csoportjának ízlését tükrözzék. Nem lehet az, hogy az emberek egyötödének tetsző zene megy, mivel a többiek akkor feladják és hazamennek. Ugyanakkor ez előbbieket sem szabad zeneileg cserbenhagyni, az ő kívánságaikat is figyelembe kell venni.

Persze egy olyan helyen, ahol az esték koncertekkel kezdődnek, ott segítség a fellépő zenekar stílusa, könnyebb megfejteni, hogy a rock puhább vagy durvább válfaját fogják előnybe részesíteni az éjszaka folyamán.

Paplan lerántotta a leplet nem hétköznapi művésznevéről is. Még road (a Karthago zenekarral dolgozott) korában ragadt rá a „Dunyha” becenév, viszont a társaságban más is hallgatott már erre a hangsorra. Mivel két Dunyha nem fér meg egy büfében, meg félreértésekre is adhatott okot, ezért meg kellett változtatnia valami hasonlóra. Szabad asszociációs folyamat eredményeképpen lett Paplan.

Az első "lövésekről", biztos töltények

A DJ-k elmondták, hogy a párbaj egyik legnehezebb pillanata az első „lövés” lesz, igaz ugyanennyire ütős számot kell találni utolsónak is, viszont akkor már látják, hogy mire hogyan reagál a közönség. Sorshúzás fog dönteni arról, hogy ki kezdi a viadalt. Különösebben nem készülnek a viadalra, mert nagyon sok improvizációra van szükség amúgy is ebben a szakmában és ez halmozottan érvényes a párbajra. Annyit elárultak – pontosítás nélkül – hogy Billy Idol lesz, és valamelyik „töltény” punk zeneként fog kidurranni a lemezjátszókból.

Zenész kontra lemezlovas

Külön beszéltek még arról, hogy egy ilyen párbaj esetén érdekesé és nehezebbé teszi a helyzetet az, hogy a képzeletbeli ring másik oldalán zenészek állnak. Értelemszerűen minden egyes koncerten ők is szembesülnek a számválogatás, a közönség felmérésének feladatkörével, de valószínűleg teljesen más harcmódorra számíthatnak tőlük a lemezlovasok mint kollégáiktól.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását