2024. április 29. - Péter

Kiállítás Szent Erzsébetnek

A nyolcszáz éve született Árpád-házi Szent Erzsébetnek szentelt emlékkiállítás nyílt kedden este Párizsban, a magyar szentről elnevezett katolikus templomban.A kiállítást Nikicser László nagykövet és Xavier Snoek plébános közösen nyitották meg.
2007. november 7. szerda 11:32 - Hírextra
A Franciaországban Magyarországi Szent Erzsébetként ismert (1207-1231) tragikus sorsú királylány emlékének szentelt év májusban Cambraiban kezdődött és a Máltai Lovagrend, a párizsi német, a kínai és a magyar katolikus misszió illetve kulturális intézetek közreműködésével kulturális programsorozattal zárul a fővárosban, melynek kiemelkedő eseményeként november 18-án André Ving-Trois, Párizs érseke ünnepi misét mutat be a magyar szent emlékére a párizsi Notre Dame katedrálisban.

Xavier Snoek, a párizsi Szent Erzsébet templom plébánosa hangsúlyozta: Magyarországi Szent Erzsébet példás életével hozzájárult a keresztény Európa létrejöttéhez. Négyéves korában került el szülőhelyéről, férjébe halálosan szerelmes boldog feleség volt, de közben gazdag hercegnőként az adakozás és a segélyezés szimbóluma, a szegénység keresztény ideálja lett egész Európában. Assisi Szent Ferenchez hasonlóan egyszerűen és szerényen élt, s családja mellett a szegényeknek szentelte életét.

Szent Erzsébet neve Magyarország mellett elsősorban a németországi Wartburghoz köthető, ahol életének legnagyobb részét IV. Lajos thüringiai őrgróf feleségeként élte, de Franciaországban is jelentős kultusza van. A királylány apjának, II. Andrásnak anyai ágán francia származású volt. A kalandozó magyarok Bulcsú horka vezetésével 954-ben kudarccal ostromolták meg a franciaországi Cambrait, s ezért Szent Erzsébet jelentős arany és ezüst adományt küldött a városnak, segítve a korábbi háborús és természeti károktól megviselt katedrális szentélyének megépítését. A katedrális levéltára szerint de Fontaine cambrai-i püspök, aki Szent Erzsébet halálakor a frankfurti udvarban tartózkodott, magához vette és eljuttatta a hercegnő szívét - végrendeletének megfelelően - Cambraiba. Az ereklyét a székesegyház főoltárába helyezték, s ott őrizték a magyar királylány 1235. november 19-i szentté avatásig, és még ma is őriznek belőle egy maradványt.

Az emlékkiállítás folytatatásaként szombaton a párizsi III. kerületi polgármesteri hivatal dísztermében egész napos konferenciát tartanak Szent Erzsébet, európai hercegnő címmel, amely a magyar királylány ferences ihletettségével és spiritualitásával foglalkozik majd. A hét folyamán a párizsi Szent Erzsébet templomban több koncerttel egybekötött misét is szentelnek a magyar királylány emlékének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását