2024. április 27. - Zita

Jövőre 18 ezerrel többet fizetünk

A Fidesz szerint jövőre 18 ezer forinttal emelkedik egy átlagos adófizető adóterhe, miután a koalíciós pártok nem változtattak a személyi jövedelemadó sávhatárán - mondta Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2007. november 7. szerda 14:34 - Hírextra
Az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere szerint az adótörvényekhez érkezett módosító indítványokról szóló hétfői parlamenti szavazáson a kormánynak lett volna lehetősége csökkenteni az adókat, de nem akarta.

A Fidesz leszavazott módosító indítványa 1,7 millióról 1,8 millió forintos éves jövedelemre növelte volna a 18 százalékos személyi jövedelemadó felső határát. Varga Mihály szerint a sávhatár változatlanul hagyása azt jelenti, hogy bruttó 160-180 ezer forintos fizetéssel rendelkező átlagos adófizető zsebéből jövőre 18 ezer forinttal többet vesz ki a kormány.

A Fidesz alelnöke hangsúlyozta: a 2006-os túladóztatás után idén 186 milliárd forintos többletbevétele van az államháztartásnak, amiből csökkenteni lehetett volna az államadósságot vagy az államháztartási hiányt vagy az adókat, de a kormány a legrosszabb megoldást, a kiadások növelését választotta.

Varga Mihály azt mondta, a lakosság adóterhelése eddig is aránytalanul magas volt, az egyik legmagasabb az Európai Unióban, és a 2006-os jelentős adóemelés és megszorítások eredményeképpen a reálkeresetek is jelentősen csökkentek 2007. első felében, és nőtt az infláció is.

Arra a kérdésre, hogy hétfőn a Fidesz miért szavazott együtt a kormánnyal és az SZDSZ-el, szemben azzal a szocialista módosító indítvánnyal, amely az önkormányzatok számára továbbra is lehetőséget adott volna érték- és területalapon megállapítani az ingatlanadót, Varga Mihály azt mondta: a Fidesz továbbra is elvi alapállásból ellenzi az ingatlanadót, és semmilyen formában nem fogja támogatni. Mint mondta, azért nem támogatták az MSZP javaslatát, mert az szakmailag nem volt korrekt, és korlátozó jellegű volt.

A Fidesz alelnöke szerint az MSZP javaslata a mostani feltételekkel tette volna lehetővé, hogy az önkormányzatok számára korábban fennálló választási lehetőség fennmaradjon, a Fidesz azonban ezzel nem ért egyet, hanem azt szeretné, ha az 90-es évek végének megfelelő helyzetben választhatnák ki az önkormányzatok, miként akarnak adóztatni, érték alapon vagy négyzetméter alapon. Ezt döntsék el az önkormányzatok, ne pedig az MSZP - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz a képviselői fizetésekről szóló szocialista javaslatok közül támogatja-e valamelyiket, az alelnök azt mondta, a képviselői fizetések háromszorosra emelése arcpirító javaslat. Kifejtette: amikor az emberek áremelkedést, infláció növekedést és adóemelést szenvednek el, akkor a Fidesz nem támogat képviselői fizetésemelést. Varga Mihály hozzátette: a többi javaslat ügyében, így a költségtérítések rendezéséről is az ötpárti tárgyalásokon kell megállapodni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását