2024. április 26. - Ervin

Reálértékben nő a támogatás. És valójában?

A reálértéket tekintve növekszik az egészségügy költségvetési támogatása a jövő évi büdzséről szóló javaslat szerint; ezt az Egészségügyi Minisztérium csütörtökön közölte az MTI-vel, a Fidesz szóvivőjének előző napi kijelentésére reagálva.
2008. október 9. csütörtök 17:15 - Hírextra
Szijjártó Péter szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kormány jövőre reálértékben 40-50 milliárddal kevesebb pénzt szán az egészségügyre, mint az idén.

A minisztérium csütörtökön azt közölte: a költségvetés egészségügyi kiadásainak főösszege jövőre - a vizitdíj és a rokkantsági nyugdíj nélkül - 1312 milliárd forintról 1399 milliárd forintra nő, ami 6,6 százalékos növekedést jelent.

A gyógyító-megelőző ellátásokra a várható ez évi kiadás 718 milliárd forint, ehhez képest 2009-ben 772 milliárd forintra emelkedik az ezen ellátásokra fordítható összeg, ami 7,5 százalékos növekedést jelent - olvasható a közleményben.

A szaktárca kitért arra, hogy a gyógyszerkassza tekintetében is 6,5 százalékos a növekedés: a 2008. évi várható teljesítés 328,3 milliárd forint, ez jövőre 349 milliárd forintra nő. A gyógyászati segédeszközöket illetően a várható kiadás 2008-ban 40,7 milliárd forint lesz, erre 2009-ben 42,45 milliárd forintot fordíthatnak, azaz 4,3 százalékkal többet, mint az idén - tette hozzá.

A jövőre várható 4,3 százalékos infláció alapján tehát 2,3 százalékos reálérték-növekedéssel lehet számolni - összegezte a minisztérium sajtóirodája, hozzátéve: "nem beszélhetünk forráskivonásról, hanem többletfedezet biztosításáról van szó".

Székely Tamás miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy négy törvény módosítása szükséges az egészségügyi rendszer átalakításához, a módosításokat október 15-ig kell a kormány elé vinni.

Szijjártó Péter aznapi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy értelmét vesztette a miniszter által ismertetett program, mert a kormány jövőre reálértéken 40-50 milliárddal kevesebbet szán az egészségügyre, a tárcavezetőnek ezt kellene megakadályoznia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását