2024. május 18. - Erik, Alexandra

Eladná a kormány az erdőinket?

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) felszólítja a kormányt, hagyjon fel minden olyan próbálkozással, amelynek célja az erdővagyon privatizációja, állítsa le ezeknek az elképzeléseknek a kidolgozását, és tartsa meg az erődgazdaságokat mai működési formájában.
2009. június 16. kedd 16:22 - HírExtra
A közös nyilatkozat leszögezi: szükség van az önkormányzati rendszer reformjára, és elvárják, hogy ennek kidolgozásában egyenrangú partnerként vehessenek rész, eddig ugyanis a kormány érdemben nem egyeztetett velük e kérdésekben.

A hét szövetség vezetői által aláírt dokumentum kitér arra is, hogy a szervezetek egységesen ellenzik a víziközmű-társaságok tervezett integrációját, támogatják önkormányzati tulajdonba adásukat.

Külön pontban érinti a közös nyilatkozat a az iparűzési adó beszedésének a kormányzat által tervbe vett APEH hatáskörbe adását. Ezzel nem értenek egyet, mert ellentétes az önkormányzatiság autonómiájával. A dokumentum szerint elhamarkodottak a vagyonadó ingatlanokra vonatkozó kitételei. Az aláírók egyben felkérik a kormányt: az EU-s pályázatoknál az ÁFA növekedés és az árfolyamváltozás hatásainak kompenzálására.

Az ülésen részt vettek a parlamenti pártok frakcióinak képviselői is.

A sajtótájékoztatón Gy. Németh Erzsébet, az MSZP parlamenti frakciója képviseletében leszögezte, hogy a húszéves önkormányzati rendszer stabil, továbbra is szükség van mind a 3119 önkormányzat munkájára. Ugyanakkor elengedhetetlennek nevezte a rendszer finanszírozásának átfogó reformját, főként a nagyobb városok önkormányzati testületi létszámának felülvizsgálatát.

Geberle Erzsébet az SZDSZ parlamenti frakciójának képviseletében az önkormányzati feladatok újragondolását hangsúlyozta. Kifejtette: a szabad demokraták a szolgáltató önkormányzatok rendszerét látná szívesen. Arról is szólt, hogy a párt gazdasági szakértői az adóreformon belül a helyi személyi jövedelemadó bevezetésének lehetőségét vizsgálják.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője aláhúzta: a kormány az elmúlt években több százmilliárd forintot vont el az önkormányzatoktól, amelyek megszenvedik az egészségügy és az oktatás válságát is. A lehetetlen helyzetből a kilábalás a frakcióvezető szerint a sikeres gazdaságpolitikán át vezet. Ez ugyanis több munkahely teremtését hozza magával, ami által nő az önkormányzatok bevétele, és így több forrás jut a fejlesztésekre is - szögezte le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását