2024. április 28. - Valéria

Kínaiak az olimpia hatása alatt

A közelgő pekingi olimpiai játékoknak jelentős szerepe van a nemzeti öntudat növelésében. Erre utal az a statisztikai adat, hogy szerint az ázsiai országban közel 3500 gyermeket neveztek el az ötkarikás játékokról.
2007. november 5. hétfő 17:35 - Hírextra
A 3491 Olimpia, kínaiul Aojün (Aoyun) utónevű gyermek többsége még 2000-ben - mikor a Peking még csak a játékok megrendezésének jogáért versengett - kapta a Kínában szokatlannak számító nevet.

Ez a kínai nemzeti személyi igazolvány-nyilvántartó adatbázisból derül ki. Az Aojün nevű gyermekek többsége ráadásul fiú, és közülük csak hatan élnek a játékoknak otthont adó Pekingben.

Az 1,3 milliárdos Kína lakosságának 87 százaléka osztozik 129 családnéven, ezért lehetséges az, hogy 5598 embert minden idők legjobb kínai kosárlabdázóján kívül szintén Jao Mingnek (Yao Ming) hívnak, és 18462 ember a világklasszis gátfutó, Liu Hsziang (Liu Xiang) nevét viseli.

A pekingi ötkarikás játékok öt írásjegyből álló jelmondata, a "Peking üdvözöl téged" kínaiul Pej-csing Huan-jing Ni!(Bei-jing-huan-ying-ni) is több mint 4000 szülőnek adott ötletet, a statisztikai adatok szerint 880 Pej-pej, 1240 Csing-csing, 1063 Huan-huan, 624 Jing-jing és 642 Ni-ni nevű gyermek él Kínában.

A névválasztási szokásokban a számítástechnika térhódítása is gyakran szerepet játszik, egy apuka az elektronikus levélcímekben használatos @ jelet szerette volna fiának adni, a karakter hangzása ugyanis nagyon hasonlít az aj ta (ai ta) azaz a "szeretem őt" kifejezésre.

A névválasztási törekvéseknek azonban a számítástechnika gátat is szabhat: a kínai hatóságok óva intenek a ritkán használt írásjelek használatától, ugyanis ezeket a számítógépes nyilvántartási rendszerek nem ismerik fel.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását