2024. április 24. - György

A fegyveresek is tiltakoznak

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozok Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) is részt vesz a Liga Szakszervezetek által szervezett november 21-ei demonstráción, hogy az egészségbiztosítás és a nyugdíjrendszer átalakítása ellen tiltakozzon - jelentette be Kónya Pé
2007. november 5. hétfő 15:33 - Hírextra
Ismertetése szerint a november 21-ére szervezett sztrájkban a Liga több ágazati szakszervezete is részt vesz, azok pedig, akik törvényi tilalom miatt nem sztrájkolhatnak - így az FRDÉSZ tagjai is - a délutáni demonstráción képviseltetik majd magukat a Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásánál.

"Fel kell emelnünk a szavunkat az ellen, hogy egy profitorientált egészségbiztosítási rendszer kerüljön bevezetésre Magyarországon" - fogalmazott.

"Szövetségünk azt követeli, hogy vonja vissza a kormány a mostani javaslatát és folytasson le széles körű társadalmi párbeszédet az egészségbiztosítási rendszer átalakításával kapcsolatban" - jelentette ki az elnök.

Mint mondta, nemzetközi szakértőkkel és az orvosi kamarával is konzultáltak, megállapítva, hogy a kormány által tervezett egészségbiztosítási rendszer a világon csak két országban van, Hollandiában és Szlovákiában. Az utóbbi országban megbukott ez a rendszer, Hollandiában pedig utólag óriási pénzekbe került, hogy ne omoljon össze a rendszer.

A nyugdíjrendszer átalakítása kapcsán azt szeretnék elérni, ha az új nyugdíjrendszer csak az új belépőkre legyen érvényes, a fegyveres és rendvédelmi dolgozók a mostani tagjait a "jelenlegi rendszerrel kell kifuttatni" - mondta.

Az MTI kérdésére közölte: nem tudja megmondani, hány embert sikerül mozgósítaniuk a demonstrációra. Magyarországon nincsenek könnyű helyzetben a szakszervezetek, mert gyenge a mozgósító erejük. Az emberek saját érdekükben nem nagyon mernek kilépni az utcára, pedig meg kell érteniük a munkavállalóknak, hogy össze kell fogniuk azért, hogy ne sérüljenek a jogaik.

Kónya Péter közölte, erősíteni kell a nyomásgyakorlást, ha a november 21-ei sztrájkok nem vezetnek eredményre. Hozzátette: a vasút hatórás leállása elég nyomatékos figyelmeztetés lesz.
Hozzátette, hogy a buszközlekedésben és a Malévnál is elkezdődött a sztrájk szervezése.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége 1991-ben alakult. Kilenc tagszervezete összesen 41 ezer tagot tömörít, akiknek csaknem 90 százaléka hivatásos, vagy szerződéses állományú.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását