2024. április 28. - Valéria

Feszült viszony

A Merkel-kormány két évvel ezelőtt történt hivatalba lépése óta még soha nem volt olyan feszült a viszony a nagykoalíció pártjai, a konzervatívok, illetve a szociáldemokraták között, mint most, de végre akadt téma, amiben egyetértenek.
2007. november 4. vasárnap 19:13 - Hírextra

A CDU/CSU és az SPD szinte mindenben különböző állásponton van, a konzervatív uniópártok és a szociáldemokraták vitáznak a munkanélküli segélyről, az egészségügy, valamint a nyugdíjrendszer reformjáról, a vasút magánosításáról, a minimálbér esetleges bevezetéséről, s még sok minden másról, amit még felsorolni is nehéz lenne.

A legfrissebb értesülések szerint a koalíciós partnerek egy valamiben azonban mégiscsak egy véleményen vannak, mégpedig abban, hogy parlamenti képviselőik számára "csekélyke" fizetésemelést követelnek.

A német Bundestag honatyái jelenleg egységesen havi 7000 eurót (1 millió 769 ezer forint) keresnek - amiből adózniuk kell -, továbbá tetemes költségtérítés is illeti őket, s ez utóbbival kapcsolatban nincs elszámolási kötelezettségük. A konzervatívok és a szociáldemokraták most együttesen álltak elő azzal a kezdeményezéssel, hogy havi "illetményüket" 7000 euróról 7700 euróra kellene emelni, azaz 9,4 százalékos növelésről lenne szó. Mindebben a CDU/CSU, valamint az SPD parlamenti illetékesei - az összes többi viszály ellenére - rövid idő alatt megegyeztek, s erre vonatkozó közös indítványukat Norbert Lammert Bundestag-elnök elé terjesztették.

Arról nem szivárgott ki információ, hogy a kormánypárti képviselők mivel indokolták fizetésemelési igényüket, mindenesetre tény, hogy a megélhetési költségeknek az elmúlt időszakban bekövetkezett jelentős emelése őket sem kíméli. A 700 euró ennek ellenére túl merész követelésnek tűnik, s nem csoda, hogy a kormánypártok már csak ezért is az ellenzéki bírálatok kereszttüzébe kerültek. Az ellenzéki pártok - noha a fizetésemelést kategorikusan "természetesen" nem utasítják el - egy független vizsgálóbizottság felállítását sürgetik az igények jogosságának tanulmányozására.
Mindenesetre a döntő - vagy legalábbis a döntést körvonalazó - szót Norbert Lammertnek kell kimondania. A puritánságáról is ismert, 58 éves konzervatív politikus - értesülések szerint - az emelés elutasítása mellett van. Lammert állítólag úgy véli, hogy a jelenlegi feszült, marakodó légkörben a fizetésnövelés nem lenne túl ildomos.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását